„Zasahovali jsme u dopravních nehod, jejichž účastníky byli řidiči motorek. Z Přísnotic na Brněnsku jsme letecky transportovali mladého muže s polytraumatem do FN Brno. Letěli jsme také k nehodě poblíž Nového Města na Moravě, kde jsme vypomáhali kolegům z Vysočiny. Opět šlo o nehodu motorky, oba zranění byli transportováni do FN Brno,“ uvedla mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

 

Na jednostopém vozidle měli problém i cyklisti. „V průběhu víkendu jsme několikrát zasahovali u nehod cyklistů, nejvážnější případ se odehrál poblíž Mikulova. Na cyklostezce se v neděli večer srazili dva cyklisté. Jednoho z nich jsme s těžkým zraněním letecky transportovali do FN Brno,“ upřesnila Bothová.

Chodec na dálnici

 

O tom, že dálnice není místem vhodným pro chodce, se přesvědčil v noci z pátku na sobotu muž na 200. kilometru dálnice D1, kde ho srazilo auto. V Brně přitom měli záchranáři i další výjezd. „V noci ze soboty na neděli naše posádky vyrážely k požáru v Bystrci. Dvě osoby nadýchané kouřem jsme odvezli do bohunické nemocnice,“ vysvětlila mluvčí záchranky.

 

Příznivé počasí mělo podle záchranářů vliv i na zájem o koupání. „V neděli odpoledne operátorka vyslala vrtulník do Kyjova k muži, který se topil. Na místě byla i pozemní posádka. V nepřístupném terénu jsme velmi ocenili pomoc hasičů, díky nimž jsme se k pacientovi dostali. Podařilo se nám jej zresuscitovat a odvezli jsme jej na ARO kyjovské nemocnice,“ doplnila výčet mluvčí jihomoravské záchranky.

VIDEO: Záchranáři se snaží vždy chránit lidské životy, v mnoha situacích je to ale velmi těžké.

Video
Video se připravuje ...

Děsivá nehoda ve Vinoři: Žena vyletěla ze silnice, zůstala zaklíněná v autě. Aktu.cz