V pátek od půl deváté policisté řešili nehodu na 188. kilometru u Brna ve směru na Brno. „K nehodě došlo ve zúžení. Jde o kamion z Maďarska a dvě dodávky,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Při kolizi nebyl nikdo zraněn. Řidiči mohou zkusit sjet na exitu 182 Kývalka. Provoz byl obnoven kolem 11. hodiny, kdy se začaly pomalu rozjíždět kolony ldouhé 14 km...

Záchranáři přitom vyjížděli na dálnici už včera kolem páté hodiny odpolední k exitu 203 u Šlapanic ve směru na Prahu. „Na návěsu kamionu vyšlehly plameny. Tahač se nám podařilo odpojit, takže se oheň dál nešířil,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

K požáru zamířily podle Dvořáka hasičské cisterny profesionálních hasičů ze stanic Brno-Lidická, Brno-BVV, Brno-Líšeň, Pozořice a Slavkov u Brna společně s dobrovolnými hasiči ze Šlapanic. Po čtvrt hodině dokázali dostat oheň pod kontrolu.

Přivolaný jeřáb uklidil návěs ke kraji dálnice, čímž se pro desítky minut čekající řidiče v několikakilometrové koloně uvolnily oba jízdní pruhy dálnice. Po 20. hodině se podařilo návěs z D1 zcela odstranit. Škoda byla předběžně vyčíslena na sto tisíc korun.

Nehoda na 191. kilometru

Tím ale čtvrteční problémy na D1 ve směru na Prahu neskončily. V době, kdy se uvolnil 203. kilometr, totiž došlo ke srážce dvou osobáků na 191. kilometru opět ve směru na Brno. Auta zablokovala odstavný a jeden jízdní pruh. Kvůli zranění jednoho z cestujících přistál na místě nehody vrtulník záchranné služby.

„Letecky jsme transportovali pacientku s těžkým zraněním na urgentní příjem do bohunické nemocnice,“ potvrdila mluvčí záchranky Michaela Bothová.
 
Šoféry uvázlé před místem srážky čekalo více než tříhodinové čekání v koloně. Ostatní odkláněla policie přes Bosonohy, na D1 se vraceli exitem 190. Provoz se vrátil k normálu až před čtvrteční půlnocí.

Video
Video se připravuje ...

Dvě nepříjemnosti na D1 u Brna ve čtvrtek až do hluboké noci přidělaly vrásky na čele stovkám řidičů. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
5 fotografií