Devět obžalovaných mužů ve věku od 22 do 53 let z jižní Moravy tvoří nesourodý kolektiv. Nechybí v něm mimo jiné skladník, student hudební vědy či několikrát soudně trestaný recidivista.

Pan Káčko zmizel

Drogy sháněl Američan přezdívaný »pan Káčko«, který pomáhal obchod organizovat. Dotyčnému se ale v Dánsku podařilo uprchnout. „Dánská policie na něj vydala mezinárodní zatykač,“ řekl žalobce Milan Richter.

Za českou stranu obchody nejdříve zajišťoval Petr D., později Václav S. a Jan S., kteří pro transport drogy najímali kurýry. Většinu z nich rekrutovali z Blanenska.

Najatí kurýři odjeli autobusem do Dánska, kde hašiš spolykali. V Kodani sedli do letadla a po přistání a vyprázdnění útrob si zásilku převzala místní spojka.

„Chtěli jsme s přítelkyní hypotéku, tak jsem nabídku přijal. Dostal jsem 200 tisíc,“ přiznal u brněnského soudu Michal H., jaká byla jeho motivace. Jeho druhá cesta skončila krachem. Na letišti jej zatkla místní policie, u soudu dostal tři měsíce »natvrdo« a pětiletý trest vyhoštění ze země.

Pašerákům šlo o zdraví

Že šlo o riskantní podnik také pro jejich zdraví, připustil čtyřikrát soudně trestaný Roman K. „Při druhé cestě se mi udělalo při polykání kapslí blbě. Tak jsem to dal do batohu a odjel zpátky do Česka. Přivezl jsem domů asi 500 gramů hašiše," popsal soudu. Drogu později dílem rozdal a dílem rozprodal svým známým na Blanensku. Za jeden gram kasíroval v průměru 200 korun.

„Nesouhlasím s tím, co je mi kladeno za vinu. Jel jsem na výlet," dušoval se naopak Ivo L. Další obžalovaní odmítli ke své roli v organizované skupině vypovídat.

Motivací statisícové odměny

Kurýři v Grónsku obdrželi odměnu v dánských korunách, v průměru 120 tisíc (asi 408 tisíc českých korun), které převezli zpět do Česka. Připadla jim přibližně polovina, zbytek odevzdávali. Peníze převáželi například v obálkách nalepených na stehnech či lýtkách, ale i zasunuté v konečníku.

Skupina, která nyní čelí obžalobě z nedovolené výroby a jiného nakládání s drogami, uskutečnila od roku 2009 do konce roku 2016 podle obžaloby 16 akcí. Při nich přepravila do Grónska minimálně deset kilogramů hašiše.

Fotogalerie
7 fotografií