„Navážel se do mě, neustále mě z místa vykazoval. Nakonec mi i kamarádovi nastříkal do obličeje pepřák. Chtěl jsem ho jen vystrašit. Kdyby tam ta čepel zajela celá, tak ho zabiju,“ hájil se obžalovaný, který je od ledna ve vazbě. K soudu jej přivezla eskorta v sanitce, do soudní síně vjel na vozíčku.

Podle soudního znalce Michala Zeleného mohl pobodaný vykrvácet. „Nůž poranil žaludeční tepnu a játra. Po ztrátě jednoho a půl litru krve by zřejmě upadl do bezvědomí. Život mu zachránila okamžitá operace,“ uvedl Zelený.

Konflikt přitom spustila oběť. Ondřej M. přiznal, že byl pod vlivem alkoholu. Bezdomovci vyčítal, že se povaluje na veřejném místě a vyhazuje potraviny, které obdržel zdarma. „Můj klient měl strach, šlo o nutnou obranu. Případně lze jeho reakci považovat za jednání ve zmatku,“ argumentoval obhájce Petr Sedláček.

Soud nakonec poslal Jiřího H. do vězení mimo jiné i proto, že podobně zranil jiného muže v roce 2001 v pražské Spálené ulici. Obvodní soud pro Prahu 1 tehdy muže bez domova poslal také na sedm let za mříže.

„Já už se stejně nemám kam vrátit, nemám karavan, ten mi vykradli,“ reagoval na rozsudek brněnského soudu bezdomovec. Po poradě s obhájcem ale podal odvolání, verdikt tak není pravomocný.

Fotogalerie
3 fotografie