Matka mrtvých dětí se rozhodla po dvanácti dnech od tragédie pro Blesk poprvé promluvit prostřednictvím rodinné přítelkyně. „Ona sama se vyjádřit nemůže, policie ji zavázala mlčenlivostí,“ řekla Blesku Andrea Nováková (30). Svědectví poskytla z obavy o svou rodinu pod pseudonymem, redakce její totožnost zná.

„Probudil mne štiplavý kouř. Vycházel od okna. Popadla jsem nejmladší dcerku, strčila ji do ruky nejstarší a volala, ať utíkají na dvůr do bezpečí,“ reprodukuje slova matky rodinná přítelkyně a pokračuje: „Mezitím jsem se snažila dostat dolů z palandy synka, který byl hrozně vystrašený a choulil se v tom největším kouři. Než jsem ho stačila nahmatat, začala jsem se dusit. Vyběhla jsem ven, a křičela o pomoc. Celou dobu jsem myslela, že holčičky jsou na dvoře v bezpečí.“

Nejstarší holčička s miminkem v náručí si ale patrně ve zmatku a dusivém kouři popletla cestu a místo do bezpečí na dvůr utekla do vedlejší místnosti k invalidní prababičce.

Tam je našli schoulené za postelí až napodruhé hasiči. Nebylo jim, bohužel, už žádné pomoci. Matka dětí se po tragédii zhroutila. „Celých pět dní po požáru má vymazáno,“ tvrdí její přítelkyně.

Rodina se skrývá před hněvem okolí

Rodina z obce odjela, nyní se ukrývá před hněvem veřejnosti ve Znojmě. „Lidé jim nevěří, myslí si, že nechali děti uhořet. Není to pravda. Matka je bezmezně milovala,“ tvrdí Nováková.

Rodina teď čeká na policejní vyšetřování a věří, že je ze všech nařčení očistí. Není prý ani vyloučeno, že by se do vyhořelého domku dospělí časem vrátili. „Maminka dětí se mi svěřila, že jejich nejstarší dcerka snila o tom, jak bude jednou ten domeček opravený,“ uzavřela rodinná přítelkyně.

Expřítel matky není svatý

Rodinná přítelkyně také zpochybnila svědectví posledního expřítele matky mrtvých dětí, Petra Rendáše (30). Ten tvrdil, že oheň vznikl od přímotopu. „Pan Rendáš je poslední, kdo by se měl k tragédii vyjadřovat. Bývalé partnerce se mstí, protože jej v listopadu vykázala z domu. Ne, že sám odešel. Sám přitom pochází z Bíliny, kde dluží za výživné na svou vlastní dcerku 35 000 korun,“ poukázala žena.

Co se stalo?

V noci na pondělí 12. března došlo ve starém domku v jedné z obcí na Znojemsku k ničivému požáru, který zachvátil především dětský pokojíček. Jeho příčina je stále ve vyšetřování. V době, kdy k místu přijeli jako první dobrovolní hasiči, stáli před domem tři dospělí – matka dětí a jejich babička s druhem. V hořícím domě zůstala nemohoucí prababička, kterou vynesli hasiči ven zraněnou, a tři děti. Těm už nebylo pomoci.

Babička dětí, která je považována za hlavu rodiny, tvrdila, že domeček postupně rodina opravovala, chtěl tu začít nový život. Před tím se potýkala s exekucí kvůli ručení známému. Dluhy byly prý už splaceny. Poslední expřítel matky Petr Rendáš naopak tvrdil, že v domku byl velký nepořádek a o děti se ze všech nejvíce staral a zajímal právě on.

VIDEO: Soused hovoří o rodině, v níž zemřely při požáru 3 děti (†1, †4 a †9 ).

VIDEO: V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár Hynek Zdeněk, blesk.cz