Zápisy v obecní kronice jsou však skoupé, starosta Zdeněk Koukal jen obtížně našel několik odkazů. „Nejtragičtější událost, smrt dvou malých chlapců Šulákových, se vztahuje k létu 1945. Podrobnosti ale neznám, pamětníci už také nežijí. Smutnou připomínkou je pomník na místním hřbitově,“ řekl Blesku starosta.

Léto 1945: Tragédie tří sourozenců

Adolf (5) a Heřman (4) Šulákovi tragicky zemřeli při požáru 2. srpna 1945. Podrobnosti odvál čas a více než sedm desetiletí. Neštěstí rodiny podtrhlo úmrtí jejich starší sestry Andělky (14) o pouhé tři měsíce dříve, v květnu 1945. Dívka zemřela krátce před 15. narozeninami.

Na další tragédii z roku 1950 už si někteří pamětníci vzpomínají z vyprávění svých rodičů a prarodičů. Tehdy uhořela ve stavení jen nedaleko od místa pondělní tragédie malá Růženka. Osudným se jí stalo to, že zůstala doma bez dohledu.

„Její matka si odskočila, snad prý do obchodu. Růženka měla gumáčky, vyhrábla žhavé uhlíky z kamen a ty jí spadly do těch gumáčků. Bohužel uhořela, nedočkala se pomoci. Vím to jen z doslechu, tady už nikdo, kdo u toho byl, nežije,“ popsal smutný případ důchodce Pavel Komín.

Podpálily dům, plamenům unikly

Ten se stal v roce 1972 očitým svědkem požáru v nedalekém domě svého švagra, který založila trojice jeho dětí ve věku od 3 do 7 let. „Prostě podpálily barák. Naštěstí děcka stačila vyskákat ven a schovat se u babičky naproti. Jinak jsme tady měli další tři mrtvé,“ přemítá Komín.

A co říká na nejnovější tragickou událost v domku, který má na dohled? „Nedovedu si to vysvětlit, proč se to stalo. Rodinu jsme znali od vidění, pozdravili jsme se na ulici. Nejdřív se přistěhovala starší paní s přítelem, ten chodil na růžek pro pivo. Maminku dětí jsem skoro neznal, přistěhovala se s třetím potomkem až později,“ popisuje starousedlík a klade si otázku: „Nebylo tady těch požárů a mrtvých dětí už moc? Nechci to říkat, ale nejsme tak trochu prokletá obec?“

Ani správci místní farnosti není do řeči. „Je to moc smutné. Soucítíme s rodinou, snažíme se jí ve spolupráci s obcí co nejvíce pomoci,“ řekl farář Petr Šmeral.

VIDEO: V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár. Hynek Zdeněk, blesk.cz

Fotogalerie
22 fotografií