Smutek panuje také ve škole, kterou nejstarší holčička navštěvovala. „Ještě v neděli se tady účastnila školní slavnosti. Měla radost, bavila se. Je to strašná tragédie,“ řekl ředitel školy Jiří Mašek. Před budovou vlaje černá vlajka, vestibulu vévodí fotografie děvčátka s veršem »Zvadl něžný bílý květ, dříve nežli poznal svět«.

Děti se po chodbách trousí posmutněle, bez nálady. „Chodila do naší třídy, byla fajn. Ten plyšák je od nás,“ prohodila jedna ze školaček u panelu, který doplňuje plyšový medvěd, svíčky či barevný náramek.

Právě k vazbám mezi dětmi i proto, že jejich matka v místní restauraci pracuje, by chtěla obec uspořádat pohřeb na místním hřbitově. S tím patrně počítají i přeživší dospělí příbuzní malých dětí.

„Volala mi matka dětí, že by rodina chtěla obřad právě u nás. Podrobnosti ale neznám, čekám, až přijdou,“ řekl starosta Jiří Lukeš. O tom, kdy bude možné smuteční obřad provést, rozhodne ale policie. Nejprve musí být podle zákona provedena soudní pitva k objasnění příčiny jejich smrti. Kdy to bude, není známo. „K případu se nebudeme vyjadřovat,“ řekla policistka Lenka Drahokoupilová.

Zhroucená matka už začala mluvit s úřady

Matka dětí, která se v úterý před vyhořelým domem zhroutila, se ozvala i starostovi obce, kde k neštěstí došlo. „Informoval jsem ji o tom, na co mají nárok, a další sociální pomoci. Ohlásili se mi, ale kdy přijdou, netuším,“ uvedl starosta Zdeněk Koukal. Matka zemřelých dětí podle informací Blesku čeká na návrat své matky, tedy babičky dětí. Ta je hlavou rodiny. „Co vím, tak má být i se svým přítelem už propuštěna z nemocnice,“ dodal Koukal.

Co se stalo?

V noci na pondělí 12. března začal hořet postarší domek. Oheň patrně vznikl v pokojíčku, kde spaly tři děti. Podle některých informací tam s nimi byla i matka. Kolem 4. hodiny ráno přijeli ke stavení jako první dobrovolní hasiči a z plamenů vynesli nemohoucí starou ženu. Třem dětem, které stále byly v domku, nebylo už pomoci. Tři další dospělí – matka a její matka s přítelem - byli v té době už před domem. Sociálně slabší rodina měla domek v pronájmu. V objektu nebyl zavedený plyn. O přitápění přímotopem se proto spekuluje jako o možné příčině požáru.

Na pomoc rodině je vypsaná sbírka

Oblastní charita Znojmo zřídila účet, na který mohou lidé přispívat rodině, která při tragickém požáru přišla o tři děti. Sbírkový účet má číslo 43-6729060267/0100,  VS 111. Pro rodinu už vyčlenila 25 tisíc charita, 50 tisíc i obec, kde k tragédii došlo. Ty jsou určeny na financování nezbytně nutných oprav poničeného domu.

VIDEO: V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár.

Video
Video se připravuje ...

V tomto domě zemřely tři děti (†1, †4, †9). Nepřežily požár. Hynek Zdeněk, blesk.cz

VIDEO: O rodině, které zemřely tři děti, hovoří soused.

VIDEO: Kamarádi matky mrtvých dětí (9, 4 a 1) přijeli na místo tragédie.

Fotogalerie
28 fotografií