„Kozel běhal v Holáskách a brněnských Ivanovicích mezi domy a místním obyvatelům vnikal do zahrad. Počínal si velmi šikovně a mrštně. Sotva někomu z místních vběhl na pozemek, proklouzl záhy jinou cestou ven, případně přeskakoval i vysoké ploty a kapoty zaparkovaných automobilů. Svědci ho tedy nedokázali zdržet ani sledovat,“ popsal počínání kozla mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Kamerunský kozel působil robustnějším dojmem než koza domácí, a někteří lidé si ho proto pletli s beranem. Běhal i kolem železniční trati a přebíhal i silně frekventované silnice. Strážníci proto měli obavu, že by mohl způsobit dopravní nehodu nebo se sám zranit. Začali ho proto sledovat.

„Podařilo se jim vypozorovat, že si kozel vypěstoval specifický rituál. Poté, co absolvoval obvyklý okruh městskou částí, zastavil se u jednoho konkrétního rodinného domu, kde se dlouze prohlížel v zrcadlové fólii umístěné v prosklených dveřích. Ve čtvrtek dopoledne tam proto na něj čekala hlídka z místní služebny, která ihned informovala odchytovou službu městské policie,“ vysvětlil Ghanem.

Pak už to šlo velmi rychle. Veterinář namíchal strážníkům střelu, která čiperného kozla po několika minutách uspala a přitom mu nijak neublížila.

„Když kozel usnul v klestí nedaleko železničního náspu, převezla ho hlídka odchytové služby ke specialistovi. Ten mu připravil prostorný, ale především dobře zabezpečený výběh. Majitel zvířete zatím není známý,“ doplnil mluvčí strážníků.

Fotogalerie
7 fotografií