Nařídil zaměstnancům zámku, aby plátna soudobých umělců vyřezali z rámu a zničili je. Jednalo se o díla vytvořená na sympoziích na zámku v letech 1992 až 2005,“ četl v obžalobě státní zástupce u okresního soudu v Břeclavi.

Na problém upozornil bývalý prezidentský kandidát Vladimír Franz (58), který si chtěl v roce 2014 pro jednu ze svých výstav půjčit vlastní obraz. Ten měl být ve Valticích uložen. „Když ale přijel na zámek, nenašel ho,“ uvedl před soudem organizátor sympozií Jan Pospíšil, který je zároveň jedním z poškozených. Měl tam totiž i několik svých obrazů.

Pospíšil vyjel s Franzem druhý den na zámek a žádali kastelána, aby se mohli podívat na uložené obrazy. Čekalo je ale zděšení. „Některé obrazy byly v pořádku, ale pak jsme našli spoustu rámů ještě i se zbytky vyřezaných pláten. Torzo toho mého jsem hned poznal, a okamžitě se to proto začalo řešit na policii,“ vysvětlil organizátor sympozií.

Obžalovaný jakoukoliv vinu odmítl. „Popírám, že bych se zúčastnil toho, co je mi kladeno za vinu. Žádnou likvidaci obrazů jsem nenařídil,“ uvedl Michal T. Předchozí přiznání před policií vysvětloval tím, že vypovídal ve stresu a byl traumatizován.

Soudní líčení bude v Břeclavi pokračovat v pátek 2. března. Bývalému kastelánovi hrozí za poškozování cizí věci až tříletý pobyt za mřížemi.

Fotogalerie
15 fotografií