O trestech pro zbylé dva »dřevorubce« Jana O. a Josefa V. rozhodne soud později, čeká se totiž na pravomocné verdikty v jejich dalších kauzách.

Své kšefty rozjela skupina v roce 2015, do zadržení policií se jim podařilo kácet, zpracovat a prodat dřevo v osmi případech. Martin N., Jan O. a Josef V. vytvořili organizovanou skupinu s jasně danou dělbou práce. První tipoval lesní pozemky, druhý vytvářel falešné dokumenty, smlouvy či plné moci. Josef V. pak zajišťoval těžbu.

„Zaměřili se na lesy vlastníků, kteří pobývají dlouhodobě v cizině, případně je lze v katastru nemovitostí jen obtížné určit,“ konstatoval zmocněnec poškozených vlastníků Jan Herolt. Jeden z okradených například pobývá trvale v USA.

Oblíbili si Vysočinu

Škodu, kterou způsobili či mohli způsobit, vyčíslil soud u každého z odsouzených zvlášť. Částky se pohybují v rozmezí od 670 tisíc po téměř pět milionů korun! Skupina podle obžaloby v roce 2015 těžila či chtěla vytěžit lesy například na Příbramsku, Jičínsku, Pelhřimovsku, Jihlavsku či Havlíčkobrodsku. Policie ale jejich činnost monitorovala, mužům se podařilo odvézt z různých lesů jen část plánovaného objemu dřeva.

„Například v září 2015 ve vytipované lokalitě na Pelhřimovsku stačili pokácet jen tři stromy,“ popsal jeden z případů soudce.

Jednotliví členové ve svých výpovědích před soudem tvrdili, že netušili, že jde o přípravu černé těžby. „Volal mi, že má les, že by se vyřídily papíry. Neměl jsem zrovna práci, byl jsem rád. Měl jsem vyzvednout lesní hospodářské osnovy s popisem, kde se bude kácet. Povolení k těžbě bylo. Pak ale přijela policie, že majitelé dali zákaz k těžbě,“ líčil Zdeněk L., který měl za administrativu slíbenou odměnu pět tisíc korun.

Video
Video se připravuje ...

Zmocněnec okradených vlastníků lesú Jan Herolt komentuje případ u soudu v Brně. Zdeněk Matyáš

Martin N. se dušoval, že se dřevem obchoduje řadu let bez sebemenších problémů. „Mě ta práce baví. Nakupuju, prodávám, zprostředkovávám. Dokud jsem nepotkal Jana O., neměl jsem žádný problém, nikdy.“

Zmocněnec: Jeden to hází na druhého

„Jejich tvrzení jsou účelová, vymlouvají se jeden na druhého. Mě stačí, že nikdy nevzali do lesů geodeta, který by měl být u podobných záležitostí vždy přítomen,“ prohlásil zmocněnec poškozených.

Série skončila ve Větrném Jeníkově, kde pozorný příbuzný majitele lesa zjistil přítomnost černých těžařů. Než policie zasáhla, pokáceli porost v hodnotě 84 tisíc korun. Při dalším vyšetřování se přišlo na další černoty. Obhájci Martina N. a Jana O. podali proti rozsudku na místě odvolání. Vojtěch N., který vyvázl s podmínkou, se tohoto práva vzdal. Další odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, stejně tak státní zástupce.

Fotogalerie
6 fotografií