Na Loucké ulici přímo ve Znojmě zazvonil 3. ledna po poledni neznámý muž na stařenku (79) s tím, že je od energetické společnosti a přišel na kontrolu plynových hodin.

Ženě dal do ruky tablet, aby jej na chodbě před bytem držela u plynových hodin. Sám pak šel dovnitř pustit plyn. „V místnosti sebral z volně ležící peněženky čtyři sta korun a z popelníku šperky. Majitelce tím způsobil škodu zhruba šest a půl tisíce korun,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Stejně starou seniorku překvapila »nezvaná« návštěva na konci ledna v Božicích. Chmaták se tentokrát představil jako zástupce RWE Innogy s tím, že potřebuje zkontrolovat krabičku na plyn. „Paní jej do domu vpustila. Odvedl její pozornost a odcizil z peněženky položené na stole v kuchyni finanční hotovost ve výši 800 korun,“ popsala další smutný případ mluvčí.

Technik se ohlásí předem

Policie v souvislosti s těmito případy upozorňuje občany, aby nedávali těmto podvodníkům a zlodějům šanci. „Technici, kteří mají oprávnění ke kontrole plynárenských zařízení, se vždy předem nahlásí. Telefonicky nebo písemně kontaktují majitele několik dnů předem a na místě samotném se prokáží průkazkou s fotografií. Občané mají také možnost zatelefonovat na zákaznickou linku 800 11 33 55 uvedenou na zadní straně průkazu a ověřit si věrohodnost technika a důvod jeho návštěvy,“ podtrhla Drahokoupilová.

V případě, že v obci platí zákaz podomního prodeje, stačí zavolat na tísňovou linku 158. Osoba, která tento zákaz nerespektuje, se dopouští protiprávního jednání.

VIDEO: Smutný případ, podvodníci připravili důchodce o celoživotní úspory.

Video
Video se připravuje ...

Podvodníci okradli důchodce o celoživotní úspory! tv JOJ