Lucie vyvázla s tříletou podmínkou, nad čímž se nyní podivil odvolací senát Krajského soudu v Brně. Jenže verdikt nižší instance už nemohl změnit. Žalobce i dívka se totiž u okresního soudu v Hodoníně vzdali práva na odvolání a podmíněný trest za usmrcení z nedbalosti tak vstoupil v platnost.

„Řidička chybovala zcela fatálním způsobem, navíc přehlédla chodkyni přicházející z jejího pohledu zleva. Na místě by byl nepodmíněný trest, nikoliv podmíněný. Odvolací soud však výrok o vině a trestu už nemůže změnit,“ prohlásil soudce Josef Teplý.

Rodinu už dříve zasáhla jiná tragédie

Odvolání zmocněnce poškozené rodiny, která přišla v Ludmile K. o matku, dceru a sestru, se tak týkalo pouze navýšení odškodného pro trojici sourozenců ženy. Pěti dětem zemřelé už pojišťovna dříve vyplatila každému po půl milionu z povinného ručení řidičky, stejně tak manželovi a otci.

„Sourozenci zemřelé Ludmily měli silné citové vazby umocněné mimo jiné dřívější tragédií. Tehdy rovněž při dopravní nehodě přišli o blízkého člena rodiny. Odškodné je vzhledem k tomu neadekvátní,“ vysvětlil zmocněnec Jiří Hudec.

Video
Video se připravuje ...

Zmocněnec příbuzných usmrcené chodkyně Jiří Hudec Zdeněk Matyáš

Sto tisíc navrch

Odvolací soud dvěma bratrům a sestře zemřelé chodkyně vyhověl a navýšil původní částku čtvrt milionu pro každého o dalších sto tisíc korun. Případných dalších nároků v podobě nemajetkové újmy se mohou domáhat u civilního soudu.

Lucie, která tragédii svou nedbalostí zavinila, k soudu nepřišla. Kromě tříletého vězení podmínečně odloženého na zkušební dobu tří let jí okresní soud už dříve zakázal na čtyři roky řízení motorových vozidel.

Fotogalerie
4 fotografie