Podle obžaloby Josef V. dával tipy, Jan O. opatřil na oko se tvářící úřední listiny s povolením těžby, Martin N. zajistil vykácení lesa. „Zaměřili se na lesy vlastníků, kteří pobývají dlouhodobě v cizině, případně je lze v katastru nemovitostí jen obtížné určit,“ konstatoval zmocněnec poškozených vlastníků Jan Herolt.

Do soudní síně v Brně dorazilo šest ze sedmi obžalovaných. Jan O., podle obžaloby klíčová postava při plundrování cizích lesů, se omluvil pro nemoc. Jeho výpověď bude přitom zásadní. „Když už jsme se sešli v tak hojném počtu a máme možnost proces zahájit, vyjímám pana obžalovaného z kauzy a přičleníme ho zpět až po jeho výpovědi,“ odmítl soudce Daniel Plšek jednání odročit.

Oblíbili si Vysočinu

Gang kácel vytipované lesy převážně na Vysočině. Jednotliví členové ve svých výpovědích před soudem tvrdili, že netušili, že jde o přípravu černé těžby. „Volal mi V., že má les, že by se vyřídily papíry. Neměl jsem zrovna práci, byl jsem rád. Měl jsem vyzvednout lesní hospodářské osnovy s popisem, kde se bude kácet. Povolení k těžbě bylo. Pak ale přijela policie, že majitelé dali zákaz k těžbě,“ líčil Zdeněk L., který měl za administrativu slíbenou odměnu pět tisíc korun.

Martin N. se dušoval, že se dřevem obchoduje řadu let bez sebemenších problémů. „Mě ta práce baví. Nakupuju, prodávám, zprostředkovávám. Dokud jsem nepotkal O., neměl jsem žádný problém, nikdy.“

„Jejich tvrzení jsou účelová, vymlouvají se jeden na druhého. Mě stačí, že nikdy nevzali do lesů geodeta, který by měl být u podobných záležitostí vždy přítomen,“ prohlásil zmocněnec poškozených.

Video
Video se připravuje ...

Zmocněnec okradených vlastníků lesú Jan Herolt komentuje případ u soudu v Brně Zdeněk Matyáš

Série skončila ve Větrném Jeníkově, kde pozorný příbuzný majitele lesa zjistil přítomnost černých těžařů. Než policie zasáhla, pokáceli porost v hodnotě 84 tisíc korun. Při dalším vyšetřování se přišlo i na další černoty.

Protože se sedmička mužů podílela na škodě velkého rozsahu, hrozí jim až desetileté vězení. Proces bude pokračovat v prosinci.  

Fotogalerie
5 fotografií