Pikantní je, že pachatelka se stejným byznysem zabývala už v minulosti a chovala se seriózně. Později se ale dostala do problémů a vydala se na dráhu profesionální podvodnice.

„Její nabídky visely prakticky na všech známých inzertních serverech. Celková škoda činí 123 tisíc korun,“ upozornil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Kriminalisty čekala od loňského května, kdy se začaly podvody spojené s jedinou osobou řetězit, mravenčí práce. Někteří nešťastníci přišli o několik stokorun, jiní o tisíce.

„Spektrum podvedených zahrnuje prakticky celé Česko. Pokud chtěl někdo ze zájemců převzít zboží osobně, souhlasila. Poté ale schůzky pod různými výmluvami odkládala či úplně zrušila,“ dodal Šváb.

Mladá žena měla po dopadení slzy na krajíčku, údajně ji k podvodům dohnala tíživá životní situace. „Části poškozených, přibližně čtvrtině, se snaží peníze vrátit. I tak je ohrožena až pětiletým vězením,“ dodal policista.

Zásady bezpečného nákupu na netu

* Pokud posíláte platbu předem, je nejlépe nakupovat u zavedených e-shopů.

* Internetová hodnocení prodávajících jsou důležitým, ne však vždy spolehlivým vodítkem. Obviněná žena v minulosti obchodovala spolehlivě.

*U dražšího zboží trvejte na osobním převzetí nebo dobírce. V uvedeném případě tuto opatrnost podvodnice eliminovala rušením dojednaných schůzek.

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb komentuje případ dopadené internetové podvodnice. Zdeněk Matyáš