Zatím k posledním incidentům došlo o minulém víkendu. Poblíž diskotéky na ulici 17. listopadu ležel v sobotu v bezvědomí zmlácený mladík. „Do příjezdu naší hlídky se o něj starala dvojice nezúčastněných osob, za což jim patří uznání. Problémy ale dělali ti další,“ upozornil mluvčí strážníků Petr Hladký.

„Jeden ze strážníků u zraněného zůstal a průběžně kontroloval jeho stav do příjezdu zdravotníků. Kromě toho musel více osob neustále vyzývat k tomu, aby udělaly kolem zraněného muže prostor a nepřekážely při poskytování první pomoci,“ upozornil Hladký.

Ostatní strážníci mezitím zjišťovali totožnost svědků a zajistili teprve patnáctiletého násilníka i jeho  bratra (20). „Ten při odvádění svého mladšího sourozence zatarasil strážníkovi cestu k autu a začal si dělat selfie. Odmítl se legitimovat s tím, že mu nějaký strážník nebude přikazovat, co má dělat. Poté ještě na něj zvedl prostředníček a před desítkami svědků zařval na něj vulgární nadávku,“ dodal mluvčí strážníků.

Video
Video se připravuje ...

V nočním Znojmě nejsou bitky ničím nezvyklým. Po jedné z nich skončil mladík v bezvědomí. Městská policie Znojmo

Tím však jeho atak ještě neustal. „V průběhu celé události se choval jako rozmazlený fracek, který se oháněl právníkem, soudy, svými právy a tím, že strážníci nemají důkaz jeho protiprávního jednání,“ popsal událost Hladký.

 Další den později nastaly problémy kvůli maturitnímu plesu v Dukle. „Strážníci tam kolem 22.30 našli viditelně zraněného muže s bratrem. „Oba byli napadeni pěticí osob, která před příjezdem hlídky uprchla. V tomto případě bránil vyšetřování kamarád napadených, který nabádal otce poškozených: To jsou jen měšťáci, nic jim nedávej,“ doplnil mluvčí strážníků.

Zatímco násilníkovi, který zmlátil mladíka do bezvědomí, hrozí vězení, ostatní výtržníci mohou čekat tučné pokuty. Ty jsou v platnosti od letošního 1. července a mnozí neurvalci o nich evidentně asi ani nevědí...

V případě opakování činu mohou stoupnout až na 30 tisíc korun, v případě bránění výkonu při záchraně života může sankce stoupnout až na 100 tisíc. O sankcích ale nerozhodují strážníci, kteří čelí násilnému chování, nýbrž přestupková komise. O trestu tak rozhodne radnice.

Fotogalerie
4 fotografie