Martin pracoval u dopravní firmy jako šofér nákladního auta značky Iveco. Osudného dne v podvečer si u obce Zvěrkovice nedaleko Moravských Budějovic podle obžaloby listoval za jízdy v mobilním telefonu a nedával pozor na to, co se děje na silnici.

Nevšiml si tak odbočujícího fiatu, narazil do něj a odhodil malý vůz do protisměru. Tam se naneštěstí řítil kamion. Tři kamarádi, Martin, Honza a Patrik, neměli šanci srážku s kolosem přežít! Sám viník nehody skončil také v nemocnici. V jediném okamžiku tak zkazil život sobě, ale především třem rodinám...

Video
Video se připravuje ...

Odvolací soud v Brně poslal mladíka (21), který loni zavinil tragickou nehodu s třemi mrtvými, na tři roky do vězení. Marek Neumann se odmítl k verdiktu vyjádřit Zdeněk Matyáš

Okresní soud v Třebíči mu v letos v září uložil za usmrcení z nedbalosti tříletý trest vězení a pětiletý zákaz řízení. V otázce milionových částek coby odškodného odkázal příbuzné obětí na civilní soud. Neumann se proti verdiktu odvolal, u odvolacího senátu ale ve středu neuspěl.

Soudkyně: Na vině i zaměstnavatel

Podle soudkyně Hany Kleinové ale nese morální vinu na tragédii také jeho zaměstnavatel. „Řidičský průkaz vlastnil obžalovaný něco přes dva roky, přesto mu svěřili velký nákladní automobil. Zaměstnat tak mladého a nevyježděného řidiče je neuvěřitelně riskantní. Bohužel to v praxi není ojedinělý případ,“ prohlásila.

Zvláštní lítost

Nyní jedenadvacetiletý mladík svého selhání litoval, přesto nakonec příbuzné mrtvých rozladil. „Byl bych rád, kdyby výkon trestu neproběhl. Jsem spokojený v práci,“ řekl doslova. „To snad nemyslí vážně, to snad není pravda,“ okamžitě reagoval jeden z příbuzných zemřelých mladíků.

Podle žalobkyně Dagmar Veverkové se pod šílenou nehodu podepsala Neumannova nezodpovědná, či spíše hazardní jízda. „O život přišli tři nevinní mladí lidé. U obžalovaného převažuje spíše sebelítost. Žádám soud o zamítnutí jeho odvolání,“ řekla státní zástupkyně.

Odvolací senát potvrdil tři roky natvrdo ve věznici s ostrahou, stejně tak zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu pěti let. Co se týká odškodnění pro pozůstalé, věc odkázal do občanskoprávního řízení. Zmocněnec rodin odmítl jeho výši médiím říci, půjde však o milionové částky.

Fotogalerie
8 fotografií