Státní zástupce Ivan Hrazdíra zdůraznil, že útok nožem na staršího muže mířil na hrudník, údery dále zasáhly krk a hlavu. „Zranění vznikla za vědomí. Musel útok vnímat jako bolestivý a dlouhotrvající,“ podtrhl žalobce. 

Soud se s obžalobou ztotožnil, verzi Martina L., že známého už našel mrtvého, označil za nereálnou. „Klíčový svědek v době po jeho příchodu do chatky slyšel hluk, lomoz, taktéž jej viděl při odchodu. DNA nalezená za jeho nehty patří poškozenému, také hnědá mikina má skvrny na obou rukávech s DNA poškozeného. Šlo o vraždu s extrémně vysokou mírou brutality. Oběť umírala pět až deset minut postupným udušením vlastní krví,“ konstatoval soudce Miloš Žďárský. 

Martin L., který byl v minulosti 14x vyšetřován pro drobné krádeže, odmítl před soudem vypovídat. Nereagoval ani na výslechy svědků, kteří oba muže znali z chatové kolonie. Při závěrečné řeči se zmohl na jedinou větu. „Jsem nevinnej, víc k tomu nemám.“

Důchodce prý už našel mrtvého

Vypovídal jen na policii. Ke známému prý šel pro papírky na cigarety, našel jej mrtvého na gauči. Snažil se ho oživit, poté vypil lahev alkoholu. Požár chatky vysvětlil tím, že na odchodu shodil svíčku.

Podle jeho obhájce Petra Čechlovského má časová osa obžaloby trhliny, neexistuje ucelený řetězec důkazů. „Oběť byla přes svůj věk fyzická zdatná, těžko si představit, že by na útoky nereagovala odpovídající silou. Čin se vymyká dosavadnímu životu mého klienta, ve kterém byl vyšetřován jen za drobné krádeže,“ upozornil obhájce.

Mluvil se Satanem

V pronajaté chatce Zdeňka P. se hrály karty, popíjel alkohol, v okruhu »návštěvníků« se objevovala i nezletilá děvčata. Martin L. byl prý občas agresivní, užíval pervitin. „Když jsme byli ožralí, dostali jsme s bráchou od něj několikrát přes hubu,“ svěřil se svědek Petr K.

Podle znalkyně z oboru psychiatrie Mileny Zimolové muž netrpí duševní poruchou, je pro něj ale typická emoční nestabilita a impulzivnost. Podle některých svědků tvrdil, že občas hovoří se Satanem, duchy či Panenkou Marií. „Neobjevili jsme u něj žádnou psychózu,“ dodala znalkyně s tím, že je za své činy plně odpovědný. Rozsudek není pravomocný. Martin L. i žalobce si ponechali zákonnou lhůtu k vyjádření.

VIDEO: Požár, který Martin L. založil, měl zahladit stopy po vraždě.

Video
Video se připravuje ...

Za požárem chatky v Brně je zřejmě vražda. Co ale tvrdí pachatel? Televize Prima

Fotogalerie
14 fotografií