Před soudem dnes vystoupila soudní znalkyně z oboru medicíny Hana Hrstková, která měla posoudit, zda chlapci na pornografických fotkách nalezených u Eugena S. v počítači byli v době focení plnoletí.

„Jejich věk nelze přesně určit, nicméně vypadali, že jim bylo mezi 14 a 17 lety,“ upozornila znalkyně. Obviněný držení snímků vysvětlil tím, že je stáhl z internetu. „Zdaleka všechny fotky jsem neviděl a o fotkách s chlapci jsem nevěděl,“ tvrdil Eugene S., který je původem z Ruska, ale má i americké občanství.

Před soudem vypovídali i svědci, kteří v domě buď bydleli, nebo uklízeli. Jejich výpovědi ale soudu příliš nepomohly. Jedna ze svědkyň byla v domě jen 2 až 3krát týdně, a to vždy jen na několik hodin. Druhý ze svědků je synem Olgy, kterou si Eugene S. nedávno vzal za manželku, a ke třetímu ze svědků nebyl zajištěn odpovídající tlumočník do estonštiny či angličtiny.

V případě týrání dětí přitom čelí Eugene S. závažnému obvinění. Agresivní měl být zejména vůči své dceři (8). „Ostříhal jí vlasy tak, jak se to dělo v koncentráku. Hlavou jí tloukl do zdi a na tři dny ji bez jídla zavřel do sklepa,“ uvedl již dříve bratr (10) dívky.

Holčička nyní podle státní zástupkyně Zuzany Zámorovcové trpí posttraumatickou stresovou poruchou, neurotickými výpadky paměti a emoční oploštělostí. Společně se svým bratrem je nyní umístěna v dětském domově. Soud pokračuje, muži hrozí až 12 let.

Děti zachránila prodavačka

Na otřesný případ upozornila prodavačka ze supermarketu, kam muž jezdil s dětmi nakupovat. „Děti byly sem tam ušmudlané, dívka byla plachá,“ uvedla doslova. Když se její matka ptala zavřeného hocha v autě na parkovišti, kde má sestru, řekl jí, že je tři dny zavřená ve sklepě. Ještě ten den žena zavolala sociální pracovníky, následně se vyšetřování ujala policie.

VIDEO: Týrání dětí před měsícem pobouřilo i sousední Slovensko.