Boris T. si verdikt vyslechnout nepřijel. Přijal slovenské občanství, odstěhoval se, reprezentuje novou vlast v týmu tělesně postižených stolních tenistů. Rozhodl se od traumatu odstřihnout. „Chlapec byl excelentní žák, všestranně mimořádně sportovně nadaný. Nyní hraje stolní tenis, to je ale pro něj taková z nouze ctnost, chtěl vyniknout ve fotbale. Těžkou situaci překonal silnou vůlí,“ uvedl soudce Petr Doležel.

 Osudná exkurze

 V roce 2011 se zapálený učitel dějepisu rozhodl, že 7. třídu při výkladu dějin židovství zavede na místní hřbitov. Do uzavřeného areálu vlezli dírou v plotě. Jenže neopatrný spolužák skopl náhrobek a několik set kilogramů žuly dopadlo na Borise. Poraněná mícha, ledviny, játra, otevřená zlomenina nohy a dva přeražené obratle. Školáka zachránila rychlá lékařská pomoc. I tak ve 13 letech skončil ochrnutý od pasu dolů na vozíku.

 Škola peníze nemá

 Podle soudu je viníkem neštěstí škola. „Musím informovat zřizovatele, tedy město, pak se budeme radit s právníkem, jestli podáme opravný prostředek, nebo počkáme, jak zareaguje žalující strana. Škola peníze nemá, pojistka se vztahovala na události do pěti milionů,“ svěřil se Blesku porozsudku její ředitel Jiří Kyjovský, který v době události na škole nepůsobil.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Kyjovský, ředitel školy, která má Borise T. odškodnit, komentuje rozsudek. Zdeněk Matyáš

Učitel je v důchodu

 Učiteli, který je nyní v důchodu, v roce 2012 uložil vyškovský okresní soud trestním příkazem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

 Ještě nemusí být konec

 Odškodné, které soud v pondělí Borisovi přiklepl, bude muset zaplatit město Rousínov jako zřizovatel školy. Rozsudek je zatím ale nepravomocný, obě strany se mohu opět odvolat. Boris T. původně požadoval 14 milionů, již dříve dostali odškodné jeho matka a otec v celkové výši dva miliony. Boris dostal přes milion od pojišťovny.

 Ping-pong za Slovensko

 Nyní v 19 letech je úspěšným hendikepovaným sportovcem, členem slovenské reprezentace hráčů stolního tenisu. Silou vůle překonal trauma, osudové změně života se nepoddal. „Chtěl bych se dostat na paralympiádu v roce 2020 do Tokia,“ svěřil se nedávno ve filmu, který mapuje jeho úspěchy.

Fotogalerie
10 fotografií