K explozi došlo za velitelskou budovou Velitelství výcviku. „V místě vybuchlo několik granátů. Jeden voják je úplně rozervanej,“ citoval původně Vyškovský deník jednu z evakuovaných příslušnic vojenské posádky. Její verzi ale armáda oficiálně nepotvrdila.

„Mohu potvrdit, že došlo k explozi v areálu Vojenské akademie ve Vyškově, kde máme jednoho mrtvého a jednoho zraněného. Prostor je v tuto chvíli uzavřen a zjišťujeme, jaké důvody byly příčinou tragédie,“ uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Sama armáda zřejmě nemá zcela jasno, co se stalo. Krátce po poledni totiž ministerstvo obrany své sdělení upřesnilo. „Výbuch se podle dostupných informací odehrál ve veřejně nepřístupných sklepních prostorách v administrativní budově ve Vyškově, které využívala Vojenská policie,“ sdělil ředitel odboru komunikace ministerstva obrany Jan Pejšek.

Video
Video se připravuje ...

Vojenská policie střeží od rána všechny přístupy k areálu Vojenské akademie ve Vyškově. Při výbuchu granátu tady zemřel jeden z vojáků, další je zraněný Zdeněk Matyáš

Oběť výbuchu nadporučík M. H. i zraněný nadrotmistr M. R. byli příslušníky Vojenské policie, kteří se v tu dobu zdržovali na místě. Jejich rodiny byly o neštěstí informovány. Zraněný je v péči lékařů a není v ohrožení života. Leží s popáleninami a zraněným okem ve vyškovské nemocnici.

„Vyšetřujeme, proč byla ve sklepě administrativní budovy využívané i k ubytování, funkční munice,“ řekl Blesku mluvčí Pejšek a dodal: „Místo události bylo zabezpečeno záchrannými složkami. Nepředpokládáme, že se jednalo o útok nebo obdobný úmyslný čin. Další exploze nehrozí.“

Všechny přístupy k vojenskému areálu v Dědicích obsadila vojenská policie. „Prostor je zapáskovaný na dvě stovky metrů od areálu. Dovnitř nikdo nesmí a strážní odmítají s veřejností jakkoliv komunikovat,“ hlásí z Vyškova reportér Blesku.

Areál je mimo zástavbu, v blízkosti je však jedna ze základních škol. „Když se o tom rodiče dozvěděli, někteří si vyzvedávali děti,“ uvedl starosta Vyškova Karel Goldemund.

Město Vyškov svolalo krizový štáb, zastupitelé a dokonce ani někteří radní ještě v poledne nevěděli, co se děje! „Je to pro mne překvapení a šok. Nikdo mne o ničem neinformoval. Nevím, co se děje,“ řekl Blesku radní a zastupitel Miroslav Brtníček (ČSSD).

Na místě zasahoval vrtulník Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. „V tomto případě ale nemůžeme poskytnout o zásahu žádné informace. To spadá výhradně do kompetence ministerstva obrany,“ vysvětlila mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Fotogalerie
13 fotografií