Počet „studentů“, kteří již nikde nestudují, přitom raketově roste. Před dvěma lety načapali revizoři 315 těchto podvodníků, loni 955 a letos za pouhé pololetí již 570!

Část z budoucí „elity národa“ se totiž jen neochotně vzdává slev. Občanská čtvrtletní jízdenka v Brně stojí 1 370 Kč, studentská 685 Kč. Roční tramvajenka vyjde Brňana až na 4 750 Kč, studenta na 2 375 Kč.

Dopravní podnik se teď proti rozbujelým praktikám konečně postavil. „Zpřísnili jsme podmínky pro vydání studentských šalinkaret. Kontrolujeme také, jestli majitelé této výhodné a levné předplatní jízdenky už neukončili studium,“ řekla Blesku mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Kontroly dopravci spouštějí se zahájením akademického roku, který v Brně začíná v půli září.

„Hospodaříme s veřejnými penězi. Podvodný status studentských cestujících má pak vzhledem k levnějšímu jízdnému přímý vliv i na hospodaření celého dopravního podniku,“ uzavřela Lukšová.

Co musí nyní studenti nově předložit

Student SŠ a VOŠ – papírové potvrzení na školní rok 2017/2018, ne starší jak 1 měsíc.
VŠ student
– ISIC čerstvě vystavená, tj. do 2018, nebo ISIC s validační známkou 2018 či kartu VUT – vystavená průkazka do 30. 09. 2018
– ISIC starší bez validační známky a papír – průkazka vystavená do 28. 02. 2018, na konci února musí opět přijít s ISIC kartou platnou (VUT kartou).

Počty odhalených falešných studentských průkazů

2015: 315 osob
2016: 955 osob
2017: 570 osob (do července)

Jak teď bude postupovat DPMB?

„Student, který z jakýchkoliv důvodů ukončil studium nebo je přerušil, nesmí průkazku pro studenty dále používat a je povinen ji neprodleně vrátit výdejci. Jestliže student vrací jízdní doklad později nebo až po vyčerpání zakoupeného jízdního dokladu, vyčíslíme způsobenou finanční újmu, tj. rozdíl mezi jízdenkou studentskou a základní. Neudělujeme žádné pokuty. Opakovanou kontrolou studentských karet zjistíme ukončení studia, vyzveme k vrácení a doplacení případného finančního rozdílu mezi studentským a základním jízdným,“ uvedla Barbora Lukšová, mluvčí DPMB.

Fotogalerie
4 fotografie