Výstřel padl v baru v noci na 8. října 2016. Poškozený Ludvík Š. (27), rovněž voják z povolání, utrpěl těžké zranění. Měl průstřel pravé strany hrudníku, plíce, zlomeninu lopatky a žebra, léčení trvalo více než půl roku. Už dříve u soudu uvedl, že Šoupal s pistolí manipuloval, mířil s ní po lidech a říkal, že »by to teď mohli koupit a má včeličky pro všechny tady, že je skoro jako Bůh«.

Video
Video se připravuje ...

Bezprostřední reakce postřeleného vojáka Ludvíka Š. na rozsudek soudu ve Vyškově. Krajský soud v Brně v odvolácím řízení dnes původní trest potvrdil. Zdeněk Matyáš

V hlavní roli alkohol

Po kolegovi a kamarádovi vystřelil profesionální voják z pistole CZ 75D Kompakt. Šoupal měl v té době v krvi 1,5 až 2,3 promile alkoholu. Tvrdil, že zbraně ukazoval a na výstřel si nepamatuje. Zraněnému poskytl první pomoc a později mu poslal omluvný dopis. Osobní omluvě z očí do očí při předchozím jednání u Okresního soudu ve Vyškově se ale vyhnul.

Šoupalův obhájce požadoval mírnější trest v podobě podmínky. Státní zástupce nechal rozhodnutí na soudu. Krajský soud v Brně ale Šoupalovo odvolání zamítl a vojáka poslal rok do věznice s dohledem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a za ohrožení pod vlivem návykové látky. Vojákovi hrozily až čtyři roky za mřížemi.

Podle dřívějšího rozsudku platí i propadnutí zbraní, které voják přinesl do baru, a náhrada škody 140 000 korun pojišťovně. Muž se už dříve k činu přiznal a litoval ho.

Fotogalerie
10 fotografií