Ve hře mohlo být údajně i možné budoucí stěhování. Chlapec prý cestu dobře znal, tátu v zahraničí navštěvoval. Obě děti měly pas.

Otazníky zůstávají nad způsobem, jak sourozenci proklouzli z Česka za hranice. Adam rozhodně nemohl do Budapešti z Brna nepozorovaně odletět. Letištní kontroly by jej v žádném případě na palubu nepustily. Navíc Brno s Budapeští nespojuje přímá linka.

„Pokud už děti letí samostatně, vždy je přivede dospělý. Osamoceného chlapce s dívenkou by si určitě všimla ostraha, má pro tyto případy instrukce. Došlo by na kontrolu, zvlášť když šlo o tak malé dítě,“ řekla Blesku mluvčí Letiště Brno Kateřina Pichalová.

Vysoce nepravděpodobná je i cesta autobusem. Mezi Brnem a Budapeští sice jezdí žluté expresy Student Agency, malí pasažéři by ale neunikli pozornosti stevardů.

„Nemáme informace, že by děti jely naším autobusem. V mezinárodní přepravě mohou sice cestovat děti od desíti do sedmnácti let samostatně, ale vždy musejí před nástupem předložit podepsaný a ověřený souhlas rodičů s cestou,“ sdělil Blesku mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj. Aby bez povšimnutí proklouzla do autobusu dvouletá dívenka bez doprovodu dospělého, je prakticky vyloučeno.

ČD: Dítě v doprovodu teenagera, žádný problém

Podle všeho použili sourozenci k cestě do Budapešti vlak. Ten poskytuje cestujícím největší anonymitu. Připustil to i mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Předpisy dopravce řeší přepravu dětí do věku 6 let tak, že je musí doprovázet při cestě osoba starší 10 let, která za ně nese odpovědnost. To je i případ z Brna.

"Chlapec ve věku 14 let doprovázející sestru ve věku 2 roky tak může cestovat bez doprovodu dospělých a bez dalších formalit. Pokud se chová klidně, přirozeně, není nervózní, zmatený, dítě nepláče, při kontrole předloží platnou jízdenku a s jeho přepravou nesouvisí ani jiné neobvyklé nebo podezřelé okolnosti, nemusí takový cestující vzbudit zvláštní pozornost," reagoval na dotaz Blesku Šťáhlavský.

Česká policie k detailům cesty sourozenců mlčí. „Tyto podrobnosti zatím neznáme. Děti i matka jsou v Maďarsku, kde probíhá řízení o předání dětí rodičům,“ sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková s tím, že prioritou číslo jedna je fakt, že se děti bez úhony našly. Peripetie o „spanilé“ zahraniční jízdě tak odhalí až jejich výslech na policii po návratu do Brna.

Sousedka: Holčička hodně vyváděla

O tom, co se v úterý odehrálo, netuší ani obyvatelé panelového domu v Brně-Žabovřeskách, kde děti s matkou žijí. Neúplná rodina tady přitom nezískala mnoho sympatií. „Kluk je v pohodě. Ale holčička hrozně vyváděla, i hluboko v noci, tady je všechno slyšet. Několikrát jsem to s její matkou řešila, ale bez úspěchu. Stěžovala si také řada dalších rodin. Nebýt toho, vůbec nevíme, o koho jde. Bydlí tady 72 partají,“ řekla Blesku sousedka.  

Sociální odbor místní radnice po zveřejnění celého případu připustil, že nechá situaci v rodině prověřit.

Fotogalerie
6 fotografií