Podle obžaloby bil v roce 2015 muž svou dceru (8) a syna (10) rukama i nejrůznějšími věcmi, například smetákem. „Minimálně desetkrát za měsíc je na několik hodin či dní zavíral do místnosti s úklidovými prostředky, častěji pak do sklepa, takzvané hladomorny,“ uvedla už dříve obžaloba.

Ze čtené výpovědi syna vyšlo najevo, že muž zřejmě výchovu dětí nezvládal. „Když sestra propíchala otci na autě pneumatiky, zavřel ji do sklepa. Byla tam zavřená asi tři dny, po tu dobu jedla jen chleba, pila vodu. Když chtěla na záchod, musela poprosit,“ zavzpomínal hoch, který přiznal, že byl ve sklepě také zavřený.

U krajského soudu v Brně v úterý vypovídali i předvolaní znalci. Podle psychiatrických posudků znalkyně Elišky Šejnohové děti trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Soudní znalkyně z oboru psychologie Ivana Holešovská u dětí našla projevy citové deprivace a syndrom týraného a zanedbávaného dítěte.

Podle psychiatrického a sexuologického posudku Jaroslava Zvěřiny obžalovaný muž netrpí žádnou duševní nemocí ani sexuální deviaci. Zvěřina uvedl, že jde sice o člověka s anomálními povahovými rysy, nejde však o nic patologického.

Muž už dříve uvedl, že pokud jde o jeho dceru, je obžaloba přehnaná, v případě syna je to podle něj celé výmysl. Policie u něj v počítači podle obžaloby našla tisíce fotografií a také videí s mladými chlapci. Muž na to reagoval slovy, že je to vykonstruovaná věc. Líčení bude pokračovat v srpnu.

VIDEO: Násilníci si často vybírají k týrání nejen děti, ale i ženy.