Rutinní silniční kontrola v Brně skončila v polovině června zadržením dcery řidičky a jejím následným odvozem v poutech na policejní okrsek. Na případ upozornil web Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

Zadrženou ženou byla advokátka Pavla Hrtoňová, která podle policistů spáchala přestupek. Jenže žena tvrdí, že nic neprovedla a nikdo jí neuměl říct ani to, který paragraf porušila. Policejní hlídka podle ní nepostupovala podle zákona, jeden z policistů se podle ní dokonce choval agresivně.

„Předala jsem záležitost advokátní kanceláři. Stěžujeme si a zvažujeme podání trestního oznámení,“ řekla Blesku Eva Lauko Hrtoňová.

Dcera odmítla ukázat občanku

Policie se brání, že postup hlídky byl v souladu se zákonem. „Jedna z žen ve vozidle, které spáchalo přestupek, odmítla prokázat svou totožnost a nedbala na výzvy policistů. Hlídka použila v souladu se zákonem donucovací prostředky a ženu zajistila. Po ověření totožnosti a ukončení služebních úkonů byla ze zajištění propuštěna,“ řekl Blesku brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Policisté mají ze zákona právo požádat o prokázání totožnosti, pokud k tomu shledají důvod. Paragraf 42 zákona o policii se vztahuje i na zastavení dopravního prostředku. Nicméně existují i další oprávněné důvody. Policisté nemají svého práva zneužívat.

Běžná kontrola se vyhrotila v otevřený konflikt

Hlídka Hrtoňovou zastavila 13. června kolem půl třetí odpoledne v Brně - Králově Poli. Ve voze společně s ní cestovala na sedadle spolujezdce její dcera. Jeden z policistů si od ní vyžádal doklady a po několika minutách jí oznámil, že spáchala přestupek. Hrtoňová, povoláním advokátka, však byla přesvědčena, že se ničeho nedopustila. A dožadovala se právní kvalifikace onoho přestupku. Podle ní marně.

„Z tohoto důvodu jsem se rozhodla, že chci, aby můj domnělý přestupek byl projednán ve správním řízení, protože jsem si nebyla vědoma jeho spáchání. Policista vypisoval potřebnou dokumentaci. Mezi mnou a hlídkou nedocházelo k žádné komunikaci, seděla jsem v autě s dcerou. Když policista dopsal záznam o přestupku, dal pokyn k fotografování mě a mého auta. Dotázala jsem se ho, na základě jaké právní kvalifikace takto činí. Odvětil mi, že si všechny paragrafy nemůže pamatovat,“ vylíčila Hrtoňová pro iRozhlas.cz svoji verzi.

Až do této chvíle šlo prý víceméně o běžnou silniční kontrolu, následně ale hlídka podle Hrtoňové překročila své pravomoci. Policista, jehož předtím zkoušela z paragrafů, totiž přikročil k její dceři a požádal ji, aby se legitimovala.

Slečna putovala na služebnu spoutaná

„Dcera to odmítla s tím, že nevidí důvod. Žádný jí nesdělil. Policista se pak začal chovat agresivně a vyhrožoval jí, že ji předvede na stanici v Králově Poli. Dcera odvětila, že jí nesdělil jediný důvod, proč by s ním měla odjet na policejní služebnu,“ tvrdí Hrtoňová. To už si ale podle ženy policista přivolal na pomoc kolegu a začali její dceru vytahovat z auta a tlačit ji do služebního vozu. Hlídka dívce podle ní ani v tento moment neřekla jediný důvod, proč se má legitimovat.

„Nepoučili ji o jejích právech, před tím než byla násilně vyvlečena z mého auta, ani v průběhu celého 'řízení'. Poté, co ji násilně vtlačili do služebního vozidla, dostala pouta, jednu ruku měla velmi utaženou. Když požádala o povolení pouta, jeden policista jí sdělil, že ho to nezajímá. Druhý jí pouta povolil. Po celou dobu převozu na služebnu byla spoutána,“ uvedla pro iRozhlas.cz Hrtoňová.

Spor o chování policie možná skončí u soudu

Paragraf 63 zákona o policii taxativně jmenuje případy, kdy má policista povinnost chovat se iniciativně, zdvořile a stanovuje i rozsah a způsob zjišťování osobních údajů. To musí být přiměřené účelu zjišťování totožnosti. Na druhé straně občan má povinnost v zákonem stanovených případech policistovi vyhovět.

V případě, že občan je přesvědčen, že dochází k poškozování jeho práv, může postup policisty nahrávat a doporučuji tento záznam předat jeho nadřízenému. Policista je oprávněn nahrávat průběh služebního úkonu/zákroku a to i vlastním mobilem.

„Několikrát ji požádali, aby se legitimovala. Odmítla to s tím, že neví proč. Jeden z policistů potom vzal její kabelku, vytáhl z ní peněženku a vzal si občanský průkaz, zapsal si osobní údaje a vrátil ho do kabelky. Bez jediného protokolu byla dcera vyhozena na chodbu a nikdo s námi již nechtěl komunikovat,“ popisuje Hrtoňová závěr údajné policejní zvůle.

Policisté se v Brně zaměřili na bezpečnost chodců a cyklistů:

Video
Video se připravuje ...

Policisté se v Brně zaměřili na bezpečnost chodců a cyklistů. Zájemci si mohli vyzkoušet brýle simulující opilost i požití drog. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
3 fotografie