Policie nadále vede Zálešákovou coby pohřešovanou osobu, předchozí rozsáhlé pátrací akce v okolí domovské obce Nechvalín ale nepřinesly hmatatelný výsledek. „Tak nějak to vyšumělo. Policie nás už delší dobu nekontaktovala, vůbec nevím, co je v případu nového,“ řekl Blesku Jaromír Brančík, starosta vesničky s 343 obyvateli.

Teorie o tom, co se mezi manželským párem odehrálo poté, co se „provalila“ ženina nevěra, starosta odmítl i s odstupem tří měsíců komentovat. „Policie má své postupy, ví, jak vést vyšetřování. Co se týká lidí u nás, mají jiné starosti. Taková je realita,“ podotkl starosta.

Facebooková stránka Krimi Hodonínsko zveřejnila fotografie usměvavé Pavly z letošního února, kdy obec pořádala hody. Na jedné z nich nabízí občerstvení, na další pózuje s koněm. Co se odehrálo v následujících týdnech a především v den jejího zmizení 24. března, vědí jen ona a manžel. On si vzal život, Pavla je nezvěstná. O děti pečují příbuzní.
Video
Video se připravuje ...

S tragicky zemřelým Jaroslavem Zálešákem (†44) se v Kyjově přišly rozloučit stovky přátel a příbuzných. Zdeněk Matyáš

Tři verze

Kriminalisté vytyčili od počátku několik vyšetřovacích teorií. Nešťastná událost, sebevražda a vražda. Naposledy o nich hovořil v polovině května v pořadu České televize Na stopě kriminalista Dalibor Šmehlík. Zmínil se i o dvou dopisech. První zanechala Pavla Zálešáková v den zmizení.

Několik řádků obsahuje sdělení, že potřebuje čas na uspořádání budoucího života a od rodiny dočasně odchází. Policie ale připustila, že vzkaz je psán jiným písmem, než bylo pro pohřešovanou ženu typické. Pokud by tedy písmoznalci prokázali, že nejde o písmo Pavly, nabízí se verze o násilné smrti.

Kriminalista Šmehlík potvrdil, že dopis na rozloučenou zanechal i Jaroslav Zálešák. „Pokud byste chtěli vědět, co obsahuje, toto sdělit nelze,“ řekl moderátorovi relace.

Pátrání zatím beze stopy

Policisté od března prohledali rozsáhlou oblast od Nechvalína přes Ždánický les prakticky až k Bučovicím a na Slavkovsko. Nevynechali ani okolí Bohuslavic, kde spáchal 26. března Jaroslav Zálešák skokem pod vlak sebevraždu. „Lhůta pro ukončení pátrání neexistuje. Pokud se k nám dostane nový poznatek, zareagujeme na něj,“ odmítl kriminalista laické názory, že policie na další pátrání po Pavle Zálešákové rezignovala.

Nové fotografie pohřešované matky dvou dětí na Facebooku nevzbudily větší ohlas. Jeden z pisatelů ale napsal, že „...je to hrozný, ale paní je někde dobře ‚uklizená‘ hluboko v zemi. Ten její manžel, co jsem slyšel, nebyl žádnej blbec a znal prý velmi dobře okolí.“    

Fotogalerie
18 fotografií