Ke smůle prodejce to poznal jeden z oslovených chodců, který má v této problematice velmi dobré povědomí. A ten si to nenechal pro sebe. „Obrátil se na hlídku strážníků. Následně tak vyšlo najevo, že by se mohlo jednat o celosvětově chráněný druh želv,“ konstatoval mluvčí městské policie Pavel Šoba.

Další vyšetřování potvrdilo, že jde o dva exempláře chráněných druhů – konkrétně želvy vroubené a čtyřprsté. Strážníci přivolali kolegy z republikové policie, ti zvířata zabavili a muže odvezli na výslech.

Chovatel: Na ulici odborník nic neprodává!

Podle chovatele Miloše Junka je prodej mezinárodně chráněných živočichů, tedy i zmíěných želv, na ulici neobvyklý a v případě odborníků zcela vyloučený. „Tyto druhy podléhají registraci CITES, tedy mezinárodní ochraně. Chovatel musí při prodeji předložit tzv. techničák želvy, který uvádí vše o jejím původu, a především tzv. žlutý papír, což není nic jiného než povolení k prodeji,“ řekl Blesku znalec.

Až tři roky vězení

„Zjišťujeme, zda prodejce věděl či nikoliv, co vlastně nabízí,“ poznamenal policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že nad mužem se vznáší podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinam. Za tento čin hrozí až tři roky vězení.

Fotogalerie
3 fotografie