Muž nejprve zavolal na poštu v Ježově a představil se jako policista. „Sdělil, že za chvíli přijede zaměstnanec policie v pracovním obleku, který bude provádět dezinfekci kontaminovaných bankovek po údajném chemickém útoku,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník. Zároveň ji požádal, aby ho pustila zadním vchodem a přední uzamkla.

Za pár minut skutečně dorazil muž v jednorázové bílé kombinéze bez označení s kapucí přes hlavu. Na obličeji měl jednorázový respirátor, na očích tmavé sluneční brýle a na rukou gumové rukavice. V ruce držel rozprašovač.

Důvěřivá vedoucí pobočky ani na minutu nezapochybovala, že situace je vážná, a pustila ho dovnitř. „Tam jí muž řekl, že došlo k chemickému útoku a jsou infikovány peníze. Jeho úkolem má být veškeré peníze na poště dezinfikovat,“ pokračoval Zámečník.

Na pultě byly během chvíle vyskládány veškeré papírové bankovky. »Chemik« začal peníze stříkat údajnou dezinfekcí. Aby neohrozil zdraví pošťačky, požádal ji, ať odnese veškeré mince do vedlejší místnosti a tam je řádně propláchne pod vodou. „Zatímco v umyvadle propírala kovové mince, muž z pošty i se všemi bankovkami v řádech desítek tisíc korun odešel,“ dodal Zámečník.

Elegantní loupež bez jediné vyhrůžky a ohrožení na zdraví, ale s těžko uvěřitelnou historkou, skončila tak nečekaně, jak začala. Policisté nyní po filutovi pátrají. Vzhledem k tomu, že byl ale celý v kombinéze s respirátorem přes obličej, bude jeho identifikace obtížná.

Policie žádá všechny, kteří v pondělí mezi 14. a 15. hodinou viděli v Ježově nebo v blízkém okolí muže oblečeného do bílé ochranné kombinézy s respirátorem na ústech a slunečními brýlemi na očích pohybujícího se ve stříbrném osobním vozidle, nebo že se někde do kombinézy oblékal či z ní svlékal, aby se ozvali kyjovským policistům na telefonu 974 633 500 nebo na linku 158,“ dodal Zámečník.

A poučení z kuriózní loupeže? Policie žádnou dekontaminaci bankovek ani obdobné služby neprovádí. „Buďte před podobným jednáním velmi obezřetní a nenechejte se napálit,“ nabádal mluvčí.