Bydlet v sousedství minimálně zločinu desetiletí, to se jen tak nezapomíná. Čím blíže Dušínově ulici, kde bratři Ondřej a Jakub prožívali neuvěřitelné trauma, názory se mění. Ti, kteří chtějí zapomenout, jsou majitelé rodinného domku, kde se podstatná část kauzy Kuřim odehrála. Obyvatelka domu, blondýna kolem padesátky, okamžitě po vyslovení spojení »Kuřimská kauza« reagovala podrážděně a zmizela uvnitř.

Jeden ze sousedů byl pod podmínkou anonymity vstřícnější. „Nedivte se jim, koupili barák, aniž by věděli, co se tady dělo. Museli se s tím vyrovnat,“ svěřil se. Sám připustil, že se před deseti lety cítil jako ve špatném filmu. „Jen si to představte. Za rohem mučili děcka a vy se na to večer díváte v televizi. A ještě se vás v práci ptají, proč jsme si ničeho nevšimli. Zůstala pachuť a nepříjemné pocity, že jsme nevědomky žili v hororu,“ svěřil se Blesku obyvatel ulice, která paradoxně nese jméno hrdiny Rychlých šípů.

Video
Video se připravuje ...

Město se dočkalo nespravedlivé nálepky. Jenom proto, že si podivná parta z Brna pronajala ve městě domek k těžko uvěřitelným praktikám, míní 10 let poté místostarosta Kuřimi David Holman. Zdeněk Matyáš

Kuřim ale dnes žije svým všedním životem. Tvrdí to místostarosta David Holman (52). Podle něj se jihomoravskému městu dostalo nespravedlivé nálepky.  „Když se někde stane zločin, málokdy s tím má město či vesnice cokoliv společného. Pokud se ovšem ta věc nenazve podle něj, což se v našem případě stalo. Kauza se klidně mohla jmenovat brněnská, všichni ti aktéři si tady pronajali byt a páchali v něm zločiny,“ přemítá radní, který je ve funkci od voleb v roce 2014.

Postavy kriminálního případu, který otřásl Českem, představují pro Holmana vzdálenou minulost, kterou dávno pustil z hlavy. „Samozřejmě nějakou šmouhu na naší image ta kauza zanechala, na druhou stranu je Kuřim dnes atraktivní, ceny pozemků a bytů rostou, lidí tady přibývá a zdají se být i spokojení. Žijí jinými problémy než deset let starou bizarností,“ dodává Holman.

Video
Video se připravuje ...

10 let od kauzy Kuřim: Matka tyranka, Škrlová jako Anička a mučení dětí pod vlivem sekty David Vaníček, archiv Blesku, ČTK

Fotogalerie
23 fotografií