„Podal jsem proti rozsudku odvolání. Krajský soud vyhověl a nařídil, aby okresní soud případ opět projednal a lépe zdůvodnil své rozhodnutí,“ vysvětlil obnovené řízení okresní státní zástupce v Hodoníně Antonín Budiš.

Soud mezitím získal jediný nový důkaz, který u původního líčení trvajícího téměř čtyři roky nezazněl. „Jedná se o znalecký posudek z oboru zdravotnictví, který se zabýval tím, do jaké míry byl jeden z obviněných ovlivněn v době výslechu u policie léky,“ upřesnil soudce Ladislav Sobotka.

Video
Video se připravuje ...

Okresní soud v Hodoníně se začal opět zabývat tzv. metylalkoholovou aférou, při níž zemřel v roce 2012 Martin (†29) z Veselí nad Moravou. Hynek Zdeněk

František B., Libor D., Ivana O. a Stanislav P. měli mít podle původní obžaloby přímou vinu na tom, že Martin (29) požil závadný alkohol. Pozoruhodné ale bylo, že v hospodě, kterou v té době provozovala Ivana O., žádný jiný ze štamgastů zdravotní problémy neměl. Soudní znalec navíc jasně řekl, že oběť nemusela nutně alkohol pít v hospodě, ale klidně i o několik hodin dříve na neznámém místě.

Josef Pešta, advokát Ivany O., která kvůli aféře skončila v pohostinství, obnovení řízení očekával. „Ze své praxe, která je delší než 45 let, vím, že v prvním kole neprojde žádný osvobozující rozsudek a je nařízena obnova líčení. Nechci předjímat rozhodnutí soudu, ale žádné nové důkazy nejsou,“ upozornil právník.

Okresní soud v Hodoníně vynese nový verdikt nad čtveřicí obžalovaných ve středu 10. května. Martin (29) zemřel na otravu metylalkoholem 18. září 2012 jako 22. oběť tzv. metylalkoholové aféry. Kde se otráveného alkoholu napil a kdo mu ho podal, zůstává záhadou.