Zkušený soudce si na rozdíl od ostatních všiml, že něco není v pořádku přibližně po minutě čtení rozhodnutí. „Ví někdo, kde je paní tlumočnice?“ přerušil jednání Jaroslav Holubec. Na tvářích žalobce, obhájce, ale i členů justiční a vězeňské služby se objevil nefalšovaný údiv.

Pauzu využila k procházce

Jeden ze strážců vyběhl ven, aby se záhy vrátil s tím, že na chodbě ani v čekárně nikdo není. „Paní šla na vzduch,“ opáčil někdo z fóra. Soudce nařídil krátkou pauzu, veřejnost mohla zůstat uvnitř.  Dahlgren naopak dostal „klepeta“ a v doprovodu zakuklenců odešel. Někteří z přítomných diváků ale zmateně balili věci a také odcházeli. V té chvíli se mezi dveřmi s provinilým úsměvem objevila Jana Nováčková, Dahlgrenova tlumočnice.

A nastalo opět stěhování z chodby do jednací síně. „Je to pravda, šla jsem na vzduch. Venku bylo krásně. Jenže jsem se špatně podívala na hodinky a neštěstí bylo na světě. Hrozně moc jsem se omlouvala, stala se profesionální chyba,“ sypala si později popel na hlavu tlumočnice. Jak se svěřila Blesku, něco podobného se jí ještě nestalo. „A zrovna když se vynáší nález. Naštěstí se pan soudce moc nezlobil,“ dodala Nováčková.

Americkou angličtinu si pochvalovala

A skutečně. Jaroslav Holubec zachoval dekorum a nadhled. Vzápětí si Kevin Dahlgren znovu vyslechl odmítavé stanovisko soudu k jeho odvolání proti doživotnímu trestu. V češtině a s anglickým překladem Jany Nováčkové.

Ta už dříve nechtěla Blesku prozradit, zda byl případ Dahlgren její „životní“ prací. „Je faktem, že podobnou nabídku nedostanete na stůl každý den. Dodám jen jedno, americká angličtina je nádherná. A co víc, všemu jsem rozuměla,“ uzavřela tlumočnice.

Hvězdou sociálních sítí fotbalista s pouty

Paradoxně nakonec „hvězdou“ odvolacího přelíčení nebyl Dahlgren, zapomnětlivá tlumočnice ani chápavý soudce. Stal se jím jeden z mužů z vězeňské služby eskortující Američana do soudní síně. Už pár minut po začátku jednání na něj díky zveřejněným fotografiím na sociálních sítích prasklo, že ještě nedávno hrál fotbal za druholigový Prostějov.

Petr Nekuda (26), který byl ve službě a tudíž se nesměl k ničemu vyjádřit, se tak podle všeho odhodlal k zajímavému profesnímu přestupu! V minulosti oblékal dres prvoligové Zbrojovky Brno, Sigmy Olomouc, Třince a 1. HFK Olomouc. „A já jsem si říkal, co je ten nový zač,“ reagoval překvapeně po dotazu Blesku jeden z členů justiční stráže. 

Fotogalerie
20 fotografií