Krajský soud v Brně dnes Marka Š. za těžké ublížení na zdraví poslal na šest a půl roku do chládku.

Soužití Marka Š. s družkou Monikou (27) bylo jako oheň a voda. Když se narodil malý Marek, pyšný táta tvrdil, že se vše obrací k lepšímu. Našel si práci, kumpány pustil k vodě. Loni v létě přišel exces. Zamířil s kamarádem do baru na pivo, Monika se za nimi vydala také. Doma nechali bez dozoru nejen kojence, ale i čtyřleté děvčátko. Po návratu našli v postýlce hocha, který nebyl k utišení.

„Vzal jsem ho do rukou, nosil na rukou po bytě. Vzpouzel se čím dál víc, prohýbal se. Řval dál, až nemohl popadnout dech. Plácl jsem ho párkrát po zadku a hýždích, dvakrát až třikrát po tváři, aby se probral. Nechtěl jsem mu ublížit,“ vypověděl Marek Š. u soudu. Družka, se kterou se poté pohádal a dal jí pár facek, skončila na ulici. Odešla ke kamarádce a zavolala policii. Otec hocha putoval do cely, aby vystřízlivěl. V době činu měl více než promile alkoholu v krvi.

Znalec: středně silné údery, žádné poplácávání

Lékaři zjistili, že dítě má zhmožděnou vlasatou část hlavy na třech místech, rozsáhlé podlitiny po těle a šrámy v obličeji. „Jednalo se o násilí středně silné intenzity, údery otevřenou dlaní. Po poplácávání bychom našli maximálně zarudnutí,“ vypověděl soudní znalec v oboru zdravotnictví Milan Votava.

Monika coby klíčová svědkyně dnes u soudu otočila. Loni přesně popsala, co se v bytě dělo, nyní „uklidňování“ plačícího syna bagatelizovala. Soud ji označil za nevěrohodného svědka. „Tehdy jsem byla naštvaná, chtěla jsem dát Markovi za vyučenou,“ tvrdila černovláska.

Detaily ze života a minulosti obou partnerů hovořily o hádkách, alkoholu a svérázné péči o potomky. Čtnáctkrát soudně trestaný Marek Š. dál trval na tom, že potomek změnil jeho život k lepšímu. „Když se narodil, byl jsem šťastný. Měl jsem práci, chtěl se postarat o rodinu,“ opakoval.

Drsné důkazy ve spisu

„Takto vypadal váš syn na fotografiích pořízených druhý den po události. Pořád tvrdíte, že šlo o poplácávání?“ ukázal soudce Petr Jirsa obžalovanému fotografie zbitého dítěte ve spise. Odpovědi se nedočkal.

Podle znalce z oboru psychiatrie trpí Marek Š. poruchou osobnosti a emoční nestabilitou. Životní frustrace podpořená alkoholem pak u něj vede k výbušným reakcím. „Budu mít šanci něco změnit, když přestanu kouřit marihuanu a pít alkohol?“ reagoval obžalovaný. Znalec mladému muži doporučil pravidelnou odbornou pomoc. 

Soud: K úmrtí nedošlo jen souhrou náhod

„Poprosil bych soud o pomoc, nepopírám, co se stalo, lituji toho. Pokud se nebudu moci starat o rodinu, bude to mít negativní vliv na její další život. Nejsem notorický násilník, bojuji s mizerným životem, který jsem vedl v minulosti,“ tvrdil Marek Š. v závěrečné řeči.

Soud měl ale jiný názor a poslal nezdárného otce na 6,5 roku do vězení. „Znalci potvrdili, že jen souhrou náhod nedošlo k vážnému zranění či úmrtí tak malého dítěte,“ poznamenal soudce Petr Jirsa. Obžalovaný si ponechal lhůtu k vyjádření, zda verdikt přijme, nebo se odvolá. 

Video
Video se připravuje ...

6,5 roku si posedí ve vězení Marek Š., krajský soud v Brně ho potrestal za zbití kojence. Zdeněk Matyáš