Jeho kamarád po několika minutách zalarmoval hasiče. „Čtyři hasiči v neoprenech se snažili plavce najít, orientaci pod vodou jim ale ztěžovala špatná viditelnost,“ konstatoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Ve dvaceticentimetrovém ledu proto hasiči vyřezali čtyři otvory, kterými postupně prostor pod ledem prozkoumávali. Muže se podařilo najít za 13 minut od příjezdu první jednotky v hloubce kolem dvou a půl metru. „Ihned byl vyproštěn a předán k resuscitaci záchranné službě. Hasiči ještě zajistili zraněnému tepelný komfort," uvedl Mikoška.

Pod ledem zůstal bez kyslíku 25 minut!

Podle mluvčí záchranky Hedviky Kropáčkové zůstal plavec pod ledem celkem 25 minut. „Muž byl silně podchlazený, zdravotníci okamžitě zahájili resuscitaci a napojili ho na umělou plicní ventilaci. Oživování pokračovalo i během převozu na urgentní příjem do Fakultní nemocnice u svaté Anny,“ popsala boj o život Kropáčková.

„Fakt, že po tak dlouhé době pod vodou bez přístupu kyslíku se jej podařilo oživit, lze přičíst velkému chladu. Podchlazení způsobilo zpomalení mužova metabolismu,“ dodala mluvčí záchranky. I tak označili lékaři stav plavce za kritický.

Mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Petra Veselá přijetí pacienta potvrdila. S odkazem na jeho soukromí ale další informace o zdravotním stavu odmítla sdělit.

Fotogalerie
6 fotografií