Trojice kumpánů od začátku procesu tvrdí, že do domu v Ivančicích šla jen krást. V domácnosti je měla čekat bohatá kořist – šperky a peníze. Vloupání se ale zvrtlo poté, co je uvnitř přistihl senior. Bezcitní pachatelé neváhali a naprosto bezbranného starce zbili a spoutali. Muž se nakonec udusil.

Gang má na svědomí také přepadení dalšího muže (64) v jeho domě v Lysicích na Blanensku, kterého také zbili a svázali. Napadený podle lékařů dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Žalobkyně: Byla to vražda s rozmyslem

Obžalovaní se kromě vraždy a loupeže zpovídají z porušování domovní svobody, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a nedovoleného ozbrojování. Žalobkyně dnes v závěrečné řeči neuvedla konkrétní sazbu, kterou požaduje, chce ale pro trojici útočníků výjimečné tresty.

„Jejich trestná činnost byla velmi závažná. Nebyla náhodnou akcí, byla naplánovaná a připravená,“ uvedla Zuzana Zámoravcová s tím, že v případě Ivančic se jednalo o vraždu s rozmyslem.

Obžalovaní hážou vinu jeden na druhého

Jozefu M. a Michalu C. přitěžuje i fakt, že mají bohatou kriminální minulost. Pachatelé při dnešním jednání sice projevili nad svými činy lítost, při vyšetřování obou případů se ale snažili házet vinu za smrt a vážnou újmu na zdraví napadených seniorů vždy na komplice. Rozsudek padne v pondělí 6. března.

Fotogalerie
3 fotografie