Na místě posledního odpočinku zemřelých si uspořádali malí darebáci překážkovou dráhu. A ještě se svým hanebným chováním proloženým sprostým klením a ničením věnců sami drze pochlubili nahrávkou na sociálních sítích.

Banda se neštítila ničeho. Vzduchem lítaly kromě sprostých slov květiny, kluci neváhali poskakovat a lézt po náhrobcích, kopat do výzdoby na hrobech nebo rozbíjet lucerny. „Hele, ten košík musíš pořádně vyhodit do vzduchu,“ pravil jeden a z hrobu smetl ozdobu. Pak ji ještě nakopl a hodil ke zdi. Neuvěřitelné je, že nejmladší z gaunerů chodí podle svědků teprve do první třídy.

Banda přitom řádila na hřbitově jen hodinu po poledni. Školáci zkoušeli proniknout i do kostela – zastavila je ale mříž. „Hele, tady je kamera,“ konstatoval protřele kápo trojlístku.

Fotogalerie
47 fotografií

Případem se zabývá i policie. „Zjišťujeme a vyšetřujeme okolnosti jednání chlapců,“ řekla Blesku policistka Štěpánka Komárová. V úvahu připadají hanobení ostatků a pohřebišť s trestní sazbou až dva roky, poškozování cizí věci i výtržnictví. Vzhledem k věku darebáků bude ovšem policie nucena případ tak či onak odložit.

Šokovaná radnice teď plánuje nad hřbitovem zvýšit dohled, zřejmě i tam nainstaluje další obecní kamery. Starosta se také domluvil s ředitelem školy, že všem žákům začne škola důsledně vysvětlovat význam hřbitovů i pravidla chování na veřejnosti. Jisté je, že výtržníci mají už teď v Oslavanech z ostudy kabát. Zastání nenašli ani u svých vrstevníků. „Tři blbci, co si uspořádali parkour na hřbitově,“ glosovala řádění kluků jedna ze školaček.

Co je to parkour

Disciplína francouzského původu, jejímž základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B a zpět bezpečně, plynule a účinně za použití vlastního těla. Pomáhá v překonávání překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi – a může být provozován jak ve městě, tak na venkově. Muž provozující parkour je traceur, žena pak traceuse. Chlapci z Oslavan jsou však jednoznačně darebáci.