„Na rozsáhlé obchodování s chráněnými živočichy narazili pracovníci České inspekce životního prostředí, které zaujal inzerát na zahraničním aukčním serveru,“ řekl mluvčí policistů Pavel Šváb.

Největší sbírku měl Brňan (37), u něhož jsme našli 555 chráněných živočichů v kategorii kriticky ohrožení a ochrany ohrožení,“ doplnil informaci Josef Bečvář, zástupce velitele 2. oddělení hospodářské kriminality v Brně.

Druhý z mužů (24) měl u sebe 109 exemplářů a student vysoké školy měl u sebe nelegálně dalších 12 chráněných živočichů. Zajímavostí bylo, že šlo o sběratele, kteří spolu navzájem nespolupracovali. Muži brouky sbírali ve volné přírodě po celé republice. Usmrtili je až doma a skladovali v lednicích a mrazácích, aby byli čerství a lépe prodejní.

„Muži běžně nabízeli jeden exemplář za osm dolarů (200 Kč). Máme ale zaevidován i případ, kdy za krabičku s šesti kusy nastavili vyvolávací cenu na 85 dolarů (2125 Kč), s tím, že za 150 dolarů (3750 Kč) byla k prodání okamžitě,“ upřesnil vyšetřovatel Lukáš Smetana.

Případ je nyní ve stadiu obžaloby. Překupníkům hrozí podle českého práva tři roky vězení. Navíc, vzhledem k tomu, že brouci jsou chráněni celosvětově, hrozí jim i trest na základě mezinárodních úmluv. Soud zároveň rozhodne, co se stane s nalezenými brouky. Je možné, že skončí jako exponáty pro školní účely.

Fotogalerie
12 fotografií