Mrazivá noc na úterý mohla být poslední pro muže (41), kterého si před půl druhou ráno všimla v Bystrci hlídka městské policie. „Zimou úplně roztřesený muž seděl na lavičce úplně nahý a měl nasazená sluchátka. Vedle něj ležely odložené svršky a muž odhodlaně prohlašoval, že chce umrznout,“ řekl Blesku strážník Pavel Šoba. Chlapa, který se na náměstí 28. dubna snažil ukončit svůj život, nakonec strážníci přesvědčili, aby se oblékl. Do blázince už odjel v sanitce, zabalený v dece.

V posledních mrazivých dnech strážníci sbírají z brněnských ulic tři čtyři napůl zmrzlé lidi za noc. „Za týden může být těch nešťastníků i dvacet,“ řekl Šoba. Hlídky proto v noci cíleně pročesávají město. „Víme, kde se sdružují bezdomovci, u nich je riziko zmrznutí největší,“ dodal.

V lednu zatím umrzli v Brně dva lidé. Prvního z nich objevil v polovině měsíce v opuštěném drážním areálu v Plotní ulici náhodný chodec. „Lékař konstatoval, že muž nezemřel násilně, ale v důsledku celkového podchlazení,“ řekl strážník Jakub Ghanem. Jen od den dříve umrzl jiný nešťastník v Lelekovicích. „Zmrzlého objevili lidé venku, byl zavátý sněhem,“ řekla policejní mluvčí Štěpánka Komárová.

V Česku ročně umrzne za zimu 105 lidí. To znamená, že průměrně za každý zimní den zaplatí životem jeden člověk.