V Ivančicích penzistu (89) udusili, další přepadený muž (64) z Lysic na Blanensku přežil. Dodnes ale trpí psychickými problémy. „Jeho život se zcela změnil. Straní se lidí, přestal na sebe dbát, rezignoval na předchozí aktivity,“ uvedla u soudu Marta Holanová, znalkyně z oboru psychiatrie.

Z nesourodé trojice mužů za hranou zákona se zatím nikdo ke smrti penzisty nepřiznal. Z názorů znalců vyplývá, že navrch při plánování, jak si přilepšit, měli Simon B. a Michal C. Byli to kamarádi, drželi vůči sobě rovnocennou pozici. Simona znalci označili za přirozenou autoritu. Dokázal si zajistit práci, byl organizačně schopný.

Smrt pro pár tisícovek

Michal na účelové spojení - přilepšit si zločinem - přistoupil. Kdo z nich zavinil smrt přepadeného starce, zůstává nejasné. Oba vypověděli, že na pilu při "pacifikaci" majitele rodinného domku v Ivančicích tlačil ten druhý. "Oldřich L. volal o pomoc. Svázali mu ruce za zády elektrikářskými páskami, bili ho do hlavy hrudníku, nohou, tlačili na krk. Tím způsobili, že se napadený udusil," vyplývá ze spisu.

Naopak třetí do party Jozef M. byl odsouzen do role outsidera. "Při vyšetřeních ve věznici se několikrát rozplakal, nesoustředil se, byl myšlenkami jinde," tvrdila znalkyně z oboru psychiatrie a klinické psychologie Beata Nour Mohammadi.

Uvnitř ukradli mechanické a francouzské hodiny a stříbrné příbory. Lup střelili za pár tisícovek v Brně v zastavárně na Josefské ulici.  

Z důchodce vymlátili kartu a PIN

Další akce z podzimu 2015 v Lysicích se také zvrtla. Vítězslav M. (64) se totiž vrátil do domu ze zahrady. Lupiči na nic nečekali a vrhli se na něj. "Napadli ho obuškem do hlavy, podrazili mu nohy, svázali nohy a ruce, lepicí páskou zalepili ústa a nos, takže nemohl dýchat," popsala útok na bezbranného muže státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Když lupiči nenašli žádné peníze, do důchodce kopali a polévali jej slivovicí s vyhrůžkou, že jej podpálí. Nakonec vydal platební kartu i s PIN kódem. Ukradli také tři řetízky, mobil, hodinky, zavírací nože, plynový revolver a alkohol.

Vítězslava M. našel až druhý den jeho bratr ve zbědovaném stavu. "Seděl mezi futrama, ruce za zádama, zkroucený. Pusu měl od krve, stěžoval si, ho bolí rameno a žebra," řekl u soudu příbuzný.

Život ve stálých obavách

Vítězslav M. dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Přepadení zcela změnilo jeho život. K horšímu. "Měl pohodový život, po té události je úzkostný, vrací se mu vtíravé myšlenky, obavy. Trpí poruchami spánku, změnil se jeho vztah k okolí. Podnikal v nemovitostech a pojišťovnictví, tyto aktivity ukončil. Straní se lidí, přestal na sebe dbát, ať už jde o stravování či hygienu. Ztratil životní energii," konstatovala znalkyně Marta Holanová.

Proces, ve kterém hrozí trojici lupičů až 20 let v chládku, byl odročen na neurčito. Kvůli nedovolenému ozbrojování Jozefa M. si soud vyžádá svědectví jeho známého, který skončil v rukou rakouské policie. Stane se tak formou videokonference. Její přípravu podmínila rakouská strana dvouměsíční přípravou.

Fotogalerie
5 fotografií