„Slyšel jsem, že Karika (olašská přezdívka Lakatoše – pozn. red.) čeká dítě s mou družkou, tak jsem si to chtěl s ním vyřídit. Byl jsem rozčílený a zlomil jsem o něj lopatu,“ uvedl Stojka, kterého k soudu dovezli policisté z vazební věznice v Havlíčkově Brodě.

Následně se na scéně objevil samurajský meč. Jak, to nikdo neví. „Bylo tam asi šest cikánů, kteří mě povzbuzovali, abych mu pořádně dal. O meč jsem se ale poranil sám. Později jsem zjistil, že má družka s Lakatošem nic neměla, souložila s mým bratrem Pavlem. Je to zkrátka kur*a. Karikovi se za napadení omlouvám,“ doplnil Stojka.

Ošetřující lékař Martin Kratochvíl, který zraněného Stojku ošetřoval, uvedl ale jinou verzi incidentu. „Poškozený mi tehdy řekl, že se snažil rukou vykrýt útok mečem, který na něj vedl Lakatoš.

Tomu by odpovídalo podle znalce Milana Votavy i způsobené zranění. „Odpovídá původní výpovědi poškozeného, že mu Lakatoš mířil na oblast hlavy a on se útok snažil vykrýt rukou. Pokud by to bylo tak, jak uvedl ve změněné výpovědi, nebyla by rána příčná, ale podélná,“ upozornil Votava s tím, že ovšem existuje i jiná možnost vzniku zranění.

Lakatoš před soudem uvedl, že není žádný zločinec. „Celá naše rodina se živí hlavou, nejsme násilníci. Nikde nepracuji a nemám žádný majetek, ale nemám problémy s penězi. Prodali jsme dům na Vymazalově ulici za 17,5 milionu korun a družka má dům a pozemky, které pronajímá,“ řekl Karika.

Fotogalerie
6 fotografií

Líčení bude pokračovat v lednu výpověďmi dalších svědků. Obhajobu namíchlo předvolání Marie Lackové, která měla incident sledovat z okna. Obhajoba totiž o ní dosud neměla žádnou zprávu.

Tibor Lakatoš
Čelný představitel olašských Romů v Brně. Nikdy nebyl soudně trestaný, přestože jeho jméno před osmi lety figurovalo v kauze Luhaňské brigády. Tehdy přiznal nákup zbraní i střeliva a před soudem uvedl, že v herně dokáže utratit i půl milionu korun na noc. Jezdí v mercedesech a BMW.