Simon Baier (29), jeho známý Michal Cvan (28) a Slovák Jozef Minár zvaný Kuba (43) se vypravili loni na konci roku na dvě adresy do Ivančic a do Lysic. Mělo jít o dva seniory, v jejichž domcích bude tučný lup. Jenže výsledek za mnoho nestál – stříbrné příbory, řetízky, nástěnné hodiny, platební karta a následný výběr 15 tisíc korun. Jenže když gang narazil na majitele domu, počínal si jako smyslů zbavený. Bití, svazování, škrcení. Oldřich L. jejich brutální útok nepřežil, někdo z trojice jej uškrtil. Také druhý přepadený senior Vítězslav M. (63) prožil ve svém domě v Lysicích děsivé peklo, utrpěl řadu zranění a málem se udusil.

Šel jsem krást, ne vraždit!

U soudu už trojice zločinců partu nepředstavovala. Každý se snažil ze sebe udělat neviňátko. A očernit komplice. „Šel jsem tam krást, ne vraždit. Moc mě to mrzí. Michal se ale choval jako blázen, mlátil pána. V Lysicích si Kuba šňupl pervitin, taky Michal byl zfetovaný. Mlátil majitele do břicha, ovázal mu páskou hlavu, takže se dusil,“ tvrdil Baier, který pracoval u bezpečnostní agentury.

Slovák Jozef Minár, kumpány přezdívaný Kuba, odmítl u soudu jako jediný z gangu vypovídat. Přiznal pouze, že už měl v minulosti opletačky se zákonem kvůli krádežím. "Kvůli nim mě vyšetřují i teď," řekl soudci.

Já nic. Ani jsem nevěděl, o co jde

Cvan, dříve už odsouzený za loupež, naopak prý ani nevěděl, kam se jede. Baier měl být hlavou gangu, on měl jen zájem o příležitostnou práci. „Až v autě mi řekl, že jde o pána, co půjčuje peníze na vysoký úrok, že tam budou starožitnosti. Skoro nic jsme tam nenašli, nazpátek jsme si nadávali,“ tvrdil před soudem Michal Cvan, kterého Baier označil při loupežích za zfetovaného. „Byl jsem půl roku čistý. Předtím jsem zkoušel marihuanu, kokain a pervitin,“ řekl obžalovaný.

Smrt seniora prý pro něj byla šokem. Snažil se sehnat další informace i své komplice, aby věděl, co bude dál. Sám si prý přišel při loupežích jen na pár tisícovek.

Kriminálka se ale zlodějům, ze kterých se rázem stali lupiči a vrazi, už dostala na stopu. A 12. ledna 2016 spadla klec. Teď hrozí triu vysoké tresty.