„Řval na mne, že mi vymáchá v těch chcankách rypák a dokonce mi rozdrápl rukou nos. Já jsem se sebral a šel jsem pro pistolu. A picnul jsem ho mezi oči. A to je všecko. Bum!“ popsal včera u soudu vraždu důchodce. A emoce s ním ani moc necloumaly.

Leoš Krška neměl prý brýle, špatně viděl. Trefil přesto, bohužel, naprosto přesně. Zasažený skladník neměl šanci, upadl do kómatu a druhý den zemřel v nemocnici. „Nemířil jsem na něj, viděl jsem bez brýlí spíš mlhu. Chtěl jsem vypálit do stropu, ale on pořád nadával. Vyhrožoval mi, měl jsem ho plné zuby,“ dodal stařec.

Po výstřelu začal znovu nabíjet. „Chtěl jsem z kapsy vyndat náboj, dát si ho do huby a stisknout,“ řekl. Pistoli mu ale vnuk sebral a zahodil.

Martin Š. neměl podle Kršky rád staré lidi. „Jemu na mně vadilo všechno. Že su staré, špatně chodím, rád čtu, louskám noviny i křížovky,“ postěžoval si vrah. Hádky v domku byly na denním pořádku. „On byl hrozně agresivní. Kdyby nebyl v naší domácnosti, nikdy tady nesedím. Zabít jsem ho ale nechtěl, jsou s tím akorát potíže,“ uchechtl se pobaveně. S vazbou prý navzdory stařeckým nemocem potíže nemá. „Mám cimru sám pro sebe. A jako Kozoroh jsem na samotu zvyklý. Jen mi chybí můj mikroskop,“ smutnil.



Krška na tajné burze v Brně koupil pistoli značky Zbrojovka Champion už v roce 1976. Měl ji načerno, v pokoji za knížkami, spolu s třemi náboji. Patřily k ní čtyři výměnné hlavně.

Absolutně nejstarším vrahem v Česku je Václav Snopek (tehdy 90), stejně jako Krška je z jižní Moravy. K vraždě ho dohnala neopětovaná láska. Když mu jeho nápadnice (74) z domova důchodců v Hodoníně řekla, že už se nebudou scházet, staříkovi se zatmělo před očima. Svou milou bodl v listopadu 1997 nožem přímo do srdce.

Fotogalerie
10 fotografií