O pouhých sedm domů vedle žil před sedmi lety i vyšinutý blázen Radim Odehnal (47). Ten v domku vedle současné restaurace Na hasičce zabil a spálil na ohni muže (†33), jeho přítelkyni znásilnil. Když už se chystal sprovodit ze světa i ji, Martina (tehdy 21) v poslední chvíli utekla dírou v kurníku.

Oba domy přitom dělilo pouhých 150 metrů, je proto pravděpodobné, že se oba potkali. Domek šíleného Odehnala už ale nestojí. Úřady jej nechaly strhnout a dnes je zde pustý a zarostlý dvorek.

Sexuální sadista Odehnal, patřící k nejodpornějším vrahům v Česku, se nikdy nepřiznal. Usvědčila ho však dívka a kriminalisté stihli z popela na dvorku vyhrabat i posledních pár ostatků nebohé oběti. Odehnala za to soud poslal doživotně za mříže.

A podobně výjimečným trestem je ohrožen i Radúz Š. Ani on se k vraždě dívky nehlásí.

Ulička se zvláštním názvem je pojmenována po malíři Felixi Jeneweinovi (1857–1905), který se mj. zúčastnil i soutěže na výzdobu Rudolfina. Uplatnil se jako ilustrátor a vyučoval na VUT v Brně.

Žalobkyně nepochybuje o Radúzově vině

Druhý den procesu s Radúzem přinesl mimo jiné promítání kamerových záznamů. „Každý si udělá obrázek sám. Vidíme muže v šedivé bundě, má riflové kalhoty, rukavice v ruce. A k tomu jsou výpovědi svědků,“ řekla Aha! státní zástupkyně Eva Žďárská. Trumfy drží očividně v ruce. Navíc může předložit DNA expertizy i výrok znalců ze soudního lékařství, že drobná zranění, která našli na těle Radúze den po vraždě, jsou čerstvá.

Komu to nestačí, navazují další kamerové záznamy ze sousední Bieblovy ulice a akvaparku v Kohoutovicích. Právě tam přišel Radúz Š. večer po vraždě. A odešel ve zcela jiné bundě a hned se dvěma igelitkami. Všiml si toho ostatně při promítání i soudce Jirsa. „Může jít o vášeň pro plavání nebo snahu smýt biologické stopy, třeba krev na bundě,“ řekla Aha! žalobkyně.

Také v obalu na nůž, který se našel u těla zavražděné studentky v areálu arboreta, našli experti stopy DNA Radúze Š. Ten ale stále vinu zarputile odmítá. A začíná kolem sebe kopat. Vlastní obhájkyni obvinil z liknavosti! Souce po skončení dokazování líčení odročil, 29. listopadu už padne konečný verdikt.

Fotogalerie
60 fotografií