Pospíšil dostal trest 13 let vězení. K incidentu došlo letos 16. března po hádce, kdy téměř 40 let trvající neshody vyřešil Antonín dvěma výstřely do tchánovy hlavy. Ten neměl šanci zranění přežít a na místě byl mrtvý.

 „Měl jsem ji v ložnici ve stolku. Občas jsem střílel do terčů, jednou i po prašivém kocourovi,“ uvedl Antonín už před časem o vražedné zbrani. „Otec si na mě neustále dovoloval. Raději jsem manželovi neříkala všechno, jinak by se to stalo už dávno,“ řekla manželka Hanka, která psychický teror potvrdila.

V osudný den došlo k další hádce. Když se Pospíšil dozvěděl, že tchán opětovně nadával Haně, vzal pistoli a vydal se jednat. „Ani se na mě od televize neotočil, jen řekl: Vypadni. Chytlo mě vražedné šílenství, amok,“ popsal incident sám Antonín. Jeden výstřel mířil do pravého spánku, poté tchána dorazil ranou do levé části hlavy.

Vražda, nebo zabití? Soudkyně měla jasno

Obhájkyně Pospíšila Hana Ramešová navrhovala překvalifikování na zabití, což soud odmítl. „Obžalovaný bez ohledu na vyhrocené vztahy způsobil fatální a neomluvitelný skutek. Dceru připravil o otce, potomky o dědečka a pradědečka,“ řekla soudkyně Jaroslava Bartošová. V rozpětí od 12 do 20 let vězení za vraždu i tak sáhla ke spodní hranici sazby.

Soud: Nešlo o afekt, ale promyšlenou vraždu

Soudkyně podtrhla, že šlo o promyšlenou vraždu. Dlouholeté spory měl Pospíšil řešit jinak. Spolu s manželkou se mohli odstěhovat do rodinného domu v Horce. Syn střelce navíc uvedl, že rodiče měli šanci na obecní byt. Kvůli obavám, že je okolí pomluví, neudělali nic a dál snášeli hororové soužití.  „Obžalovaný se rozhodl po posledním výstupu 16. března 86letého starce usmrtit. Zákeřně a mstivě jej střelil dvakrát pistolí do hlavy. Nešlo o afekt, zkratkovité jednání,“ odůvodnila verdikt soudkyně Bartošová.

Antonín Pospíšil se proti rozsudku na místě odvolal. Kauzou se tak bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Fotogalerie
5 fotografií

Co také zaznělo v soudní síni 

„Ani se na mě od televize neotočil, jen řekl – vypadni. Chytlo mě vražedné šílenství, amok.“

Antonín Pospíšil, obžalovaný

„Děda se k matce choval jako k věčně nedospělé dceři. A místo táty si představoval asi jiného ženicha,“

Lukáš Pospíšil, syn obžalovaného