„Nejčastěji se ztrácejí příruční zavazadla, kabelky a tašky. Odložíte je, na chvíli spustíte z očí a to pobertovům stačí,“ popsala hlavní problém policistka Alena Peterková. Brněnský centrální hřbitov je svou rozlohou téměř 30 hektarů pro chmatáky ideálním místem. Zatímco návštěvníci v tichu rozjímají nebo čistí hroby, pobertové kradou a zametají po sobě stopy.

Prevence není nikdy dost 

I proto policisté dnes rozdávali přímo mezi hroby v Brně návštěvníkům letáčky s jednoduchými radami, jak svůj majetek ochránit. Nejde podle nich o mentorování, ale praktické rady, jak předejít nepříjemnostem. Uhlídat rozlehlý areál a zabránit všem nepravostem už v zárodku je pochopitelně pro hlídky nadlidský úkol. Navíc až do středy 2. listopadu budou všechna brněnská pohřebiště otevřena od sedmi hodin ráno až do 19. hodiny.

Auto opravdu není trezor

Při svátku Památky zesnulých je centrální hřbitov doslova v obležení stovek zaparkovaných aut. Což je další lákavá příležitost pro zloděje. „Tady je jednoduchá rada. Auto není trezor, nechat cenné věci uvnitř je riziko,“ podtrhl policista Milan Gruška. Preventivní akce byla jen předehrou pro klidný průběh piety na Ústředním hřbitově. Hlídky zůstanou mezi hroby a také na parkovištích v okolí hřbitova až do neděle.