Přibližně sto osobních aut měl podle obžaloby prodat Boltvan prostřednictvím břeclavské společnosti Union - Spedition bez zaplacení daně. „Fiktivně je vyvážel na Ukrajinu a do Maďarska. Ve skutečnosti je ale prodával v tuzemsku. Měl z nich tedy povinnost platit daň. Mám za to, že důkazy stačí k tomu, aby byl obžalovaný uznán vinným,“ uvedl státní zástupce Tomáš Malík.


Obhájce Petr Houžvička ve své půlhodinové závěrečné řeči ale upozornil, že Boltvan žádnou daň České republice odvádět nemusel. Část z nich prodal v Rakousku a ty tuzemské nebyly údajně jeho.

Daň prý platit nemusel

„Povinnost platit daň připadla těm, kdo auta zakoupená v Rakousku dovezli do České republiky. Všichni noví majitelé totiž byli upozorněni na to, že kupují vozy bez daně. Co se týče aut prodaných v tuzemku, nejednalo se o auta Ondřeje Boltvana, ale jeho obchodního partnera Jusufi Saita, který je měl zaparkované u mého mandanta,“ uvedl Houžvička.

Na řádné prostudování spisu, který má několik tisíc stran a na poradu senátu si poté soudce Miloš Žďárský vzal čas až do 17. ledna příštího roku.