„S přípravou na poslední soutěž jsem začal ve Vietnamu, pak jsem pokračoval tři měsíce v České republice. Bylo to velmi náročné,“ přiznal florista, který je znám i v Číně, Japonsku, Koreji, kde pracoval, a lákají ho do Hongkongu.

V americké Filadelfii postupně prošel přes pět postupových kol až do finále. „Tam už byli jen ti nejlepší z celého světa. Páté místo je obrovský úspěch. Soutěž je velmi sledovaná,“ vysvětlil.


Orchideje se nechce vzdát

Jeho oblíbenou kytkou je orchidej Phalaenopsis. „Mockrát jsem si říkal, že ji už nebudu používat, ale je příliš blízká mému srdci. Hodně používám i kvetoucí větve. To je celosvětový trend,“ doplnil.

„Odmalička jsem měl touhu něco tvořit, aby se to lidem líbilo. Nejlépe se mi pracuje s materiálem, který najdu venku v přírodě. Takže mě to dovedlo k floristice,“ popisuje.

Nejprve vystudoval zahradnickou školu v Brně a následně Mendelovu univerzitu, zahradní inženýrství, obor floristika. První vánoční věnec vyrobil v pěti letech pro maminku.

Inspirací je mu příroda

Hytych je patriotem. „Vždy na soutěže vezu něco českého,“ říká. Nápady získává z krajiny jižní Moravy, kde žije. V barevnosti, která se v průběhu roku mění, i rostlinách.

Doporučuje pozorovat třeba jen »obyčejnou« vysokou trávu, jaká je na počátku léta, na podzim a jak ji dokážou změnit zimní mrazy. Pokaždé ji lze použít do jiné vazby. Květiny prý nemusí být vůbec drahé. Záleží jen na nápadu. V tuzemsku se moc ale nezdrží. O jeho umění totiž už stojí v Moskvě.

Jak krásu prodloužit?

Co dělat, aby vazba déle vydržela? „Doporučuji použít antistatické spreje, které výrazně prodlouží životnost květin i dřevin. Nicméně jde o organický materiál, proto nejde počítat s tím, že by bylo možné například vánoční věnec uschovat na další sezonu. U výroby dekorací doporučuji používat lakované proutí. Je odolnější,“ radí florista.

 Z úspěchů Přemysla Hytycha

- vítěz světových soutěží floristů ve Skotsku a Belgii

- vítěz mezinárodní soutěže floristů v České republice

- vítěz mezinárodní soutěže floristů na Slovensku

- vítěz mezinárodního mistrovství floristů Polska

- třetí na soutěži květinových kompozic v Rusku