Fascinace touto disciplínou začala před dvaceti lety. „Vyučil jsem se jako kuchař a číšník. Zhruba v osmadvaceti letech jsem začal vyřezávat,“ svěřuje se Procházka, který v roce 2004 zvítězil na Světové kuchařské olympiádě v kategorii kuchařské artistiky.

Práce na plný úvazek

Z ovoce jsem vyřezal už například kompozici k olympiádě v Aténách nebo variaci na čtyři roční období. Nejčastěji používám melouny, papáju, mango či jablko,“ specifikuje. Jak dlouho vyřezávání trvá? Růži ze slupky od rajčete vytvoří za minutu, na složitějších dílech pracuje ale i pět hodin.

Od roku 2001 je carving pro něj práce na plný úvazek. Nabízí kurzy pro veřejnost a pro studenty středních škol zaměřených na gastronomii.Takže si vlastně vychovávám konkurenci. Pořádáme i soutěže a snažíme se povznést obor tak, aby Češi na soutěžích uspěli. To se nám daří,“ podotýká Procházka.

Video
Video se připravuje ...

Luděk Procházka (48) dokáže z dýně vytvořit rozkvetlou zahradu, je mistrem v oboru zvaném carving. Markéta Malá

Učí i tělesně postižené děti

Procházka jezdí jako lektor po celé České republice i na Slovensko. V Brně nyní učí na dvou středních školách. Jednou z nich je Gemini – věnuje se vzdělávání tělesně postižených dětí. „Učím tam moc šikovné děti. Na škole Charbulova zase vyučuji ty, kteří chtějí soutěžit a jejich umění je na vysoké úrovni,“ tvrdí.

Brňané obdivovali Procházkovo umění během nedělního halloweenského odpoledne v AVION Shopping Parku. Zájemci si mohli sami dýni vyřezat. „Akce byla určena pro rodiny s dětmi. Pokud děti splnily úkoly, dostaly poukaz na dýni zdarma. V dílně ji pak vydlabávaly a jednoduše vyzdobily,“ uvedl organizátor akce Vladislav Haffner.