Už minulý víkend získal brněnský pavoučí muž stříbro na mistrovství světa v lezení v rakouském Innsbrucku. Ve své nejsilnější disciplíně lezení na obtížnost se tak pochlubil již šestým cenným mistrovským kovem.

Další zlato uniklo o vlásek

Stříbro na Mistrovství světa je dobrý výsledek, nicméně ale já jsem se v tom finále cítil hodně dobře, a když jsem spadl, tak jsem byl dost naštvaný, protože jsem nespadl úplně unavený. Ale bohužel najednou tam byl krok, který mi prostě připadal takřka nemožný,“ řekl po závodě Ondra.

Zlato, které obhajoval z minulých dvou ročníků, mu uteklo o vlásek. Ve finálové cestě dosáhl stejného bodu jako vítězný Rakušan Jakub Schubert, takže o konečném pořadí rozhodly výsledky ze semifinále, kde se domácí Schubert umístil před Ondrou.

V medaili už nevěřil

Když spadl, už v medaili nedoufal. „V ten moment jsem ani nevěřil, že by to třeba na tu bednu vyšlo,“ vyprávěl Brňák. Poté, co medaili za druhé místo získal, ocenil ji jako dobrý výsledek. Za svůj další cíl ihned označil zdolání kvalifikace boulderingu.

„Bouldering bude velmi důležitý a hlavně postoupit z kvalifikace, kdy to nebude nic jednoduchého,“ tvrdil lezec. V kvalifikaci skončil na sedmém místě a probojoval se do semifinále, které se nakonec ukázalo jako kámen úrazu. Do šestičlenného finále se neprobojoval.

Zdolal nejtěžší cestu světa

Cenný kov nezískal ani v lezení na rychlost. I když letos na desátou jubilejní medaili nedosáhl, přesto patří s bilancí devíti cenných kovů, včetně tří zlatých, k nejúspěšnějším lezcům v historii šampionátů.

Lezec-čaroděj se vedle závodního lezení věnuje i sportovnímu lezení na skalách. Tam se v posledních letech zaměřuje na přelezy cest s nejvyšší obtížností. Pětadvacetiletý Brňák jako jediný zdolal nejtěžší cestu světa (9c).

Leze od té doby, co chodí

Adam leze od té doby, co se naučil chodit. Přitom vystudoval prestižní gymnázium a mluví několika jazyky. Ondra, který se mezi elitu ve svém sportu vyšplhal už v neuvěřitelných dvanácti letech, má jasnou další závodní metu - olympiádu.

 

Fotogalerie
10 fotografií