„Řecko prožívá apokalypsu, mrtví se počítají na desítky, jen v Mati lehlo popelem přes tisíc domů,“ konstatoval předseda uskupení a královopolský zastupitel René Pelán.

Královopolští patrioti pošlou řeckému velvyslanectví v ČR nabídku ubytování pro několik nejpostiženějších rodin na dobu nezbytně nutnou k vyřešení jejich situace. „V případě, že využijí naší nabídky, si je rozebereme do svých domovů,“ prohlásil Pelán.

Svou nabídku dávají patrioti nyní dohromady. „Vše chceme včetně řeckého překladu dotáhnout do konce týdne,“ řekl Pelán s tím, že zatím jsou v Králově Poli schopni ubytovat 10 lidí.

„Hlásí se nám ale další zájemci o pomoc, kteří jsou mimo naše sdružení. Vše se bude odvíjet od toho, zda řecká strana naši nabídku přijme,“ dodal.

Video
Video se připravuje ...

Požáry v Řecku Reuters

„Tak to jsou v Brně moc hodní, slyším o tom od vás poprvé. Zatím nám nabídka nepřišla, ale až ji obdržíme, rádi se jí budeme zabývat. Jsme rádi, že na řecké občany tímto způsobem někdo myslí a nabízí vlastní pomoc,“ řekla Blesku Eva Žižková z řecké ambasády v Praze.

Silná řecká komunita v Brně

V Brně žije silná řecká komunita čítající odhadem tisíc lidí. Původ menšiny spadá do období po druhé světové válce a souvisí s řeckou občanskou válkou v letech 1948–1949. Po jejím skončení se usadilo na území Československa zhruba 12 000 emigrantů.

V první vlně, v roce 1948, dorazilo přes 3 000 dětí, o rok později je následovali dospělí. Řada z tehdejších emigrantů se během let vrátila zpátky do vlasti, nemalá část ale u nás zapustila trvale kořeny.

V Brně patří Řekové k nejaktivnějším a nejoblíbenějším menšinám. Obrovskou celonárodní popularitu si vysloužily zejména v 70. a 80. letech například zpěvačky Martha a Tena Elefteriadu.