Jako rektorský pedel začal působit v roce 1978. „Výdrž mu přinesla dokonce zápis do České knihy rekordů. Je nejdéle sloužícím pedelem v zemi,“ prozradila Blesku Ema Wiesnerová z Masarykovy univerzity.

Uváděl královnu

Pod dohledem věrného ceremoniáře odpromovalo na brněnské univerzitě už přes 100 000 absolventů! Kromě nich doprovázel Jaroslav Gregr při slavnostních událostech třeba sedm zahraničních prezidentů, nositele Nobelovy ceny, Václava Havla, vnučky T. G. Masaryka, ale také britskou královnu Alžbětu II.

Uvádět opravdovou královnu do zasedací síně Ústavního soudu a stát kousek od ní, to byl pro kluka z dědiny veliký zážitek. Ale pro mě je každá akce svátkem. Nedělám to pro sebe, ale pro slavnostní náladu těchto akcí a jejich účastníků,“ svěřil Jaroslav Gregr.

Taláry musel opravit

Své si Jaroslav Gregr užil s taláry. Když je v roce 1978 přebíral, byly v dezolátním stavu, měly utrhané rukávy či límce, a tak musel zajistit jejich opravu. Taláry se totiž nešijí pokaždé, když se vymění lidé ve vedení fakult či univerzity. Nejdřív se zkouší, zda jim nepadnou ty staré. Sám Jaroslav Gregr svůj první talár také podědil po předchůdci a za čtyřicet let služby si nechal ušít jen jeden nový!

Co dělá pedel?

Pedel má za úkol nosit žezlo nebo jiné insignie školy. Dříve to byl člověk, jehož bychom mohli nazvat sluhou, nebo školníkem. Při slavnostních událostech provází rektora s jeho 1,3 kg vážícím žezlem a stará se o insignie univerzity. Funkce je neplacená.

Jaroslav Gregr pracoval v univerzitní laboratoři. Teď je už samozřejmě v důchodu. „Musel jsem si ale vždycky v laboratoři nahradit hodiny, které jsem ztratil když jsem působil jako pedel,“ dodává Jaroslav Gregr. Slavnostních akcí je zhruba deset do roka, k tomu magisterské a doktorské promoce, které mohou na jedné fakultě běžet i dva tři dny s tím, že promuje pět či šest skupin studentů.

VIDEO: Neotřelá reklama láká na studium techniky na vysoké škole v Brně.

Fotogalerie
3 fotografie